Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nätbanken inte för alla - branschen försvarar sin tolkning

Från 2013
Uppdaterad 31.01.2013 17:26.
Hand på datormus.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Bankbranschen håller fast vid att koder till nätbanken inte är en grundläggande banktjänst, trots kritik från ministerhåll.

Svenska YLE har rapporterat om att bankerna kan vägra att ge kunder med flera betalningsanmärkningar tillgång till nätbankskoder, och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har kritiserat den linjen.

Bankbranschen har gått in för en tolkning där bankerna kan göra avvägningar om vilka kunder som ska få tillgång till nätbanken. Enligt nuvarande rekommendation från Finansbranschens centralförbund är en enskild betalningsanmärkning inte orsak nog att förvägra bankkoder.

Direktör Helena Laine vid Finansbranschens centralförbund säger att justiteministern har rätt i att regeringens urspungliga lagförslag slog fast att nätbankskoder och bankkort är grundläggande banktjänster. Men enligt Laine gjordes det preciseringar i riksdagens utskottsbehandling om att bankkort inte är en grundläggande banktjänst, eftersom kan övertrasseras .

- Vår tolkning är att den här avgränsande diskussionen i riksdagen leder till ett tankesätt, där inte heller nätbankskoder är en grundläggande banktjänst, säger Laine, som ändå betonar att det är en tolkningsfråga.

Enligt Laine skulle det också vara problematiskt att definiera nätbanken som en grundläggande tjänst eftersom bankkoderna allmänt används för att identifiera människor på nätet. Enligt lagen ska grundläggande banktjänster tryggas åt alla som lagligt uppehåller sig inom EU och EES, alltså inte bara åt finländska medborgare. Att bankkoderna också används för identifiering med finländska socialskyddssignum gör bankbranschen försiktig med att utropa det till en grundläggande tjänst, enligt Laine.

Helena Laine betonar att det är i bankernas intresse att ge folk tillgång till banktjänster över nätet, men kan inte uttala sig om de enskilda fall där banker har vägrat att göra det, till exempel på basis av betalningsanmärkningar. Enligt Laine blir det aktuellt att fundera på vilka de grundläggande banktjänsterna är under våren, då EU-kommissionen ger ett förslag om hur tillgången till bankkonton ska tryggas.

Diskussion om artikeln