Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Inga bevis för mutbrott"

Från 2013
Uppdaterad 01.02.2013 16:14.
Biörn Reise från advokatbyrån Mannheimer Swartling.
Bild: Skärmdump från presskonferensen

Telia Soneras utredning om den påstådda mutaffären i Uzbekistan presenterades på fredag förmiddag av advokat Biörn Riese från byrån Mannheimer Swartling. Han kan inte slå fast att Telia Sonera begått mutbrott i Uzbekistan. Men brott utesluts ändå inte.

SVT granskande program Uppdrag Granskning avslöjade förra hösten att Telia Sonera hade betalat ut över 2,2 miljarder kronor i misstänkta mutor för en 3G-licens i Uzbekistan år 2007. Pengarna betalades ut till ett brevlådeföretag i Gibraltar. Företaget Takilant har band till diktatorsdottern Gulnara Karimova. Riksenheten mot korruption inledde därefter en förundersökning om mutbrott.

Telia Sonera har hittills varit mycket fåordig om den påstådda mutaffären. I väntan på brottsutredningen som pågår beställde Telia Sonera en egen utredning av Biörn Reise från advokatbyrån Mannheimer Swartling.

Utredningen presenterades på fredag förmiddag och i den riktar Reise allvarlig kritik på flera punkter mot Telia Sonera. Däremot kan Riese inte slå fast att det förekommit bestickning eller brott mot lagen om penningtvätt. Enligt utredningen kan misstankarna om brott som har framförts i medier och av svensk åklagare ändå inte avföras.

- Det finns en rad anmärkningsvärda omständigheter och oklarheter i Telias affär som har noterats både i media och i utredningen, sade Reise under presskonferensen.

Biörn Riese konstaterar att affärerna har omgärdats av så många märkliga förhållanden att åtminstone någon borde ha reagerat på oklarheterna kring lokal partner.

- Gör man affärer i en korrupt stat bör man helt enkelt vara mer noggrann än vad Telia Sonera varit, säger Reise i det pressmeddelande som Mannheimer Swartling skickat ut.