Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler vargar kunde skjutas

Uppdaterad 01.02.2013 14:50.
Varg
Bildtext Arkivbild

Vargavskjutningen i landet borde ökas med fem vargar. Den här kvoten skall användas för att få kontroll över problemen med så kallade gårdsvargar, som kommer in bland bebyggelsen.

Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen säger att han vill lugna ner situationen efter den senaste tidens tråkiga incidenter med tjuvjakt på varg. Ministeriet föreslår i dag extra kvoter för vargjakt. Om förslaget godkänns kommer en förordning att öka den tillåtna fångstmängden med fem vargar.

Ministeriet har bett de regionala viltvårdsråden att bedöma läget i sina verksamhetsområden och ge förslag till åtgärder.
Från mitten av mars räknar ministeriet med att Finlands viltcentral kan bevilja tillstånd för extra jakt på basen av motiverade ansökningar.

Stefan Pellas, jakchef på Finlands viltcentral, kust-Österbotten säger att någon jakt på varg inte behövs i kust-Österbotten.
- För tillfället har vi sporadiska observationer av vargar här i kust-Österbotten.

Stefan Pelleas säger att det finns mellan två och fem vargar här och att de rör sig ensamma. Vargen kan röra sig hundratals kilometer och att vargarna fort kan vara långt borta. Man räknar med att det finns mellan 180 och 200 vargar i hela Finland och enligt Pellas rör sig de flesta vargarna i Östra och Mellersta Finland. Pellas säger att det för några år sedan rörde sig en varg på en gårdsplan i Karleby och den sköts av polisen.

Vargarnas antal har minskat de senaste åren.
- Om det är bara beräkningar som visar det här eller om vargstammen verkligen har blivit mindre återstår att se. Man håller som bäst på att undersöka hur stor vargstammen egentligen är.

Inom nästa vecka ska en ny uppskattning av vargpopulationens storlek bli klar. Ministeriet inleder en extern bedömning av rovdjurspolitiken i mars. Arbetet med det här blir färdigt i slutet av året, men Koskinen ansåg att specialåtgärder var nödvändiga redan nu.