Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mohamud tvingas bo med missbrukare

Från 2013
Bildtext Yusuf Mohamud trivs bäst framför sin laptop i mottagningsenheten för bostadslösa.
Bild: YLE/Carina Bruun

Yusuf Mohamud flyttade från Somalia till Finland för arton år sedan. Han har haft arbete och fortsätter att arbeta i februari. Han har inga betalningsanmärkningar, han lider inte av mentala problem och han missbrukar varken droger eller alkohol. Ändå är Mohamud bostadslös.

- Det är helt klart att invandrare har mycket svårare att få lägenhet, säger Yusuf Mohamud i sitt lilla gula rum som han delar med en annan bostadslös på Frälsningsarméns mottagningsenhet i Vallgård.

Han blev bostadslös för ett år sedan. Efter det bodde han hos kompisar och de senaste fem månaderna har han bott i det lilla gula rummet där det finns två sängar, ett skåp, ett litet kylskåp och två små bord.

Inte roligt att dela rum med fyllon

Där finns en hel del andra invandrare som är i samma situation som Mohamud. Och så finns där naturligtvis bostadslösa som lider av mentala problem och som missbrukar både alkohol och droger.

- Det känns hemskt att en normal människa som jag tvingas leva ihop med människor som är alkohol- och drogmissbrukare. Ibland funderar jag hur just jag kunde hamna här med dem, säger han förtvivlat.

Mohamud har ändå tur. Hans rumskompis är en palestinier som varit bostadslös ännu längre än Mohamud och de trivs i varandras sällskap.

- Rummen är små, men kommer man överens så är det inga problem. Värre är det om man är tvungen att dela rum med något fyllo som skriker och hojtar på natten och som inte byter lakanen tillräckligt ofta, säger Mohamud som är tacksam över att Frälsningsarmén tagit emot honom.

Man måste ha tålamod

Mohamud har stött på över hundra andra invandrare som haft problem med att hitta bostad. Han säger att bostadslösa med finskt ursprung oftast stannar i några månader och sedan hittar en bostad, medan invandrarna stannar kvar.

Muhamud har ingen aning om när han tror att han flyttar ut, men hoppas att arbetet som han inleder om några veckor hjälper hans situation. Han har inte tappat hoppet.

- Är man invandrare i Finland måste man förstå att det inte är lätt. Det är viktigt att ha tålamod.

På Frälsningsarméns mottagningsenhet för bostadslösa är över hälften invandrare. Många av dem är i samma situation som Yusuf Mohamud.

År 2012 bodde invandrare i medeltal 167 dygn på enheten, medan män med finländskt ursprung bodde där i 123 dygn.

Läs också: Invandrare är utan bostäder, trots jobb och inkomster