Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Länge leve Idrottsgalan

Från 2013
Ungdomspristagarna Jonna Berghem, Eetu Piiroinen och Andrea Julin
Bildtext Ungdomspristagarna Jonna Berghem, Eetu Piiroinen och Andrea Julin.
Bild: Niklas Gerkman, FSI

Efter de stora idrottsgalorna i Sverige och Finland för några veckor sen gick diskussionen het. Vilken var bättre; galan i Sverige eller den finska? Efter veckoslutet känns den diskussionen totalt ovidkommande. Det är Den finlandssvenska Idrottsgalan som är bäst, utan tvivel.

Den middag med show som en rekordstor galapublik fick uppleva i lördags var fenomenal i sig. En fin middag avnjöts till en synnerligen högklassig show med allt från slagverksorkester från Jakobstad till Krista Siegfrids, Geir Rönning och Robert Wells – ett färgstarkt och energiskt spektakel som höll hög internationell klass. Och ändå var det egentligen ”bara” inramningen till det som var själva grejen med festen; att premiera det gångna årets bästa prestationer inom den finlandssvenska idrotten.

En av gästerna, Carl-Olaf Homén, fick välförtjänt uppmärksamhet med anledning av att han förlänades titeln minister i slutet av år 2012. ”Homi” brukar säga om sin Stafettkarneval att det är viktigt för en minoritet att nån gång få känna sig stor. Inspirerad av det vill jag påstå att det är viktigt att ett förbund som mår bra också ska få må bra i form av en fest som Idrottsgalan.

För FSI mår bra. Dels som organisation men också vad gäller de idrottsliga framgångarna. De framgångarna är väl värda att firas och under en kväll som avslutas med dans och mingel förstärks känslan av samhörighet. I och med att förbundet är framgångsrikt krävs det verkligen mycket för att man ska rymmas med i gruppen av prisbelönta. Att sedan få ta emot priset under sådana förhållanden måste göra det hela oförglömligt.

Idrottsgalan visar prov på klokt och modernt, och tyvärr kanske också nödvändigt, tänkande. Idag bjuds vi på så många alternativ till vad vi kan använda vår tid till att valet ingalunda är enkelt och självklart. Då är det viktigt att på olika sätt lyfta den finlandssvenska idrottens profil.

Länge leve Idrottsgalan!