Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Invandrare ska få stöd av städerna

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bildtext Riitta Lampelto var med och utformade avtalet mellan städerna.
Bild: YLE/Linnea de la Chapelle

Invandrarpolitiken i huvudstadsregionen har länge bara handlat om flyktingar, men idag är det endast tio procent av de utlänningar som bosätter sig i Finland flyktingar. Därför inledde man ett projekt för att stöda alla som behöver handledning och vid årsskiftet skrev Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda på ett samarbetsavtal.

Avtalet innebär att kommunerna tillsammans ska stöda alla personer med utländsk bakgrund. Sedan avtalet ingicks har antalet personer som söker hjälp vid staden ökat.

- Också personer som flyttar hit på grund av kärlek, studier eller arbete har haft svårt att veta vart de ska vända sig för att be om hjälp, säger Riitta Lampelto vid Helsingfors stad.

Också finländare kan behöva vägledning

Lampelto var med och utformade avtalet och säger att även finländare som bott en längre tid utomlands kan vara i behov av hjälpen de erbjuder.

Personer som vill bo i huvudstadsregionen behöver främst hjälp i frågor angående hälsovård, skola, arbete, bostad, språkkurser och olika uppehållstillstånd.

- Vi får mycket frågor om uppehållstillstånd, speciellt från folk som kommer från andra EU-länder och inte är säkra på hur och när de ska registrera sig.

"Flytta inte till Helsingfors"

Lampelto är medveten om att utlänningar diskrimineras på bostadsmarknaden.

- Dagens situation är inte rättvis, men vi kan tyvärr inte göra något åt den. Vi kan endast hjälpa folk att hitta en lägenhet. Om de som ringer oss har jobb och bostad i en annan stad uppmuntrar vi dem att stanna kvar, för här i huvudstadsregionen är det mycket svårt för utlänningar att hitta det.

Läs mer: Mohamud tvingas bo med missbrukare