Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fritt fram att kopiera exec-nycklar

Från 2013
dörrlås
Bildtext Nyckelcentralen anser att hyresbostäder borde få tryggare lås, arkivbild
Bild: Yle/Sune Bergström

I slutet av mars kommer vem som helst att kunna kopiera Abloys exec-nycklar. Det här väcker oro för säkerheten och speciellt i hyreslägenheter ökar det här risken för att extra nycklar hamnar i fel händer.

Bland företagen som erbjuder lås- och nyckeltjänster märks förändringen redan nu. Enligt Anne Skand, VD på nyckelcentralen har många kunder uttryckt oro och undrat vad det kommer att innebära för säkerheten då kopieringen inte längre kontrolleras.

Abloys exec-nycklar kom ut på 90-talet och deras trygghet har långt grundat sig på att man inte på egen hand kan låta dem kopieras.

Att byta exec-låsen och nycklarna i en vanlig dörr till nyare och tryggare låssystem kostar kring 180 euro, enligt Skand. Men många husbolag och disponentbyråer ser inte någon orsak att nu byta ut låssystemen efter att exec-nycklarnas patent går ut den 25 mars.

Hälften av nycklarna

I fastigheterna som disponentbyrån Estlander har hand om är kring hälften av nycklarna av exec-modellen, berättar disponent Ralph Krogius. Han påminner om att många husbolag fortfarande klarar sig bra med den äldre så kallade classic-modellen och därför är det enligt honom inte så farligt att exec-nycklarnas trygghet inte längre är på samma nivå.

Eftersom vem som helst kan kopiera fler nycklar åt sig har inte disponentbyrån lägre koll på exakt hur många nycklar det finns till varje lägenhet.

I vissa fall kan vara ett problem, medger Krogius. När nya hyresgäster flyttar in kan man inte garantera att ingen någonsin kommer in i lägenheten med en nyckel.

Dåliga erfarenheter finns

På Nyckelcentralen anser Anne Skand att hyresbostäder absolut borde få tryggare låssystem då hyresgästerna byts ut. Hon har hört kunder berätta om fall där någon har kommit in med en gammal nyckel och farit iväg den nya hyresgästens egendom.

Det finns enligt henne stora skillnader i hur fastighetsägare och disponenter ser på tryggheten. Bland annat de stora hyresbolagen har reagerat på förändringen, eftersom de måste veta exakt hur många nycklar som kommer tillbaka, berättar Skand. Men i många fall ser man inte kopieringen som någon större risk.

Diskussion om artikeln