Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Besked väntas om Pajalagruvans framtid

Från 2013
Uppdaterad 05.02.2013 07:34.
Järnmalmsgruvan i Pajala
Bildtext Gruvan i Pajala

Det har gått bara tre månader sedan man började spränga fram järnmalm i Kaunisvaara i Pajala i svenska Tornedalen.

Inom en vecka ska den första tågtransporten gå till Narvik, och därifrån den första båtleveransen av järnmalmskoncentrat till det indiska bolaget Tata Steel i Nederländerna.

Det högvärdiga järnmalmskoncentratet sägs vara sålt för flera år framöver, till Kina och Indien, suget efter råvaror är stort i de länderna. Därför var det rätt tid att öppna gruvan i Pajala, som har blivit en räddningsplanka för hela kommunen.

Men för några veckor sedan kom beskedet som ingen önskade höra: det fattas mer än två miljarder kronor föra att få igång produktionen och hålla företaget flytande.

Över 200 människor jobbar i gruvprojektet, och det anställs hela tiden fler. Investeringsivern har varit stor och byggandet intensivt. Nu är det mesta klart, men så avslöjas kassabristen.

Och när det skedde sjönk också aktiekursen plötsligt. Alla ville bli av med sina aktier innan de är noll värda. Också de ursprungliga aktieägarna, ett kanadensiskt investeringsbolag rapporteras ha sålt av det lilla de hade kvar. Värdet på Northland aktien har sjunkit med 90 procent de senaste veckorna.

På Northland Resources säger man sig ha informerat aktieägarna om behovet av mer kapital. Ett besked om hur det går väntas eventuellt på tisdag morgon, innan Oslobörsen öppnar.

Läs också: Pajalabor nöjda med ny gruva