Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Storindustrin på grundvattenområde i Karleby?

Från 2013
Uppdaterad 05.02.2013 16:24.
Bild: YLE/ Ida-Maria Björkqvist

Karleby stad befarar att ett nytt grundvattenområde ska orsaka problem för storindustrin ute vid havet. Om NTM-centralens planer blir av kommer till exempel delar av Bolidens zinkfabrik snart att stå på grundvattenområde.

Michael Hagström
Bild: Yle

En sådan förändring kan påverka hur området får användas, och Karleby motsätter sig planerna.
- Området är för brett. Det kan begränsa hur Boliden får använda sin tomt och till exempel göra det svårare att få miljötillstånd eller bygglov, säger stadens miljöchef Michael Hagström.

Delar av storindustrin i Karleby kan snart stå på grundvattenområde

Programmet är inte längre tillgängligt

Det aktuella området gäller Harrbåda och där finns i dag förutom Bolidens zinkfabrik också delar av stadens nya reningsverk och en biogasanläggning. Stadens lösning är att flytta gränsen för grundvattenområdet ett par hundra meter österut. Då berörs inte längre industriområdet.

NTM-centralen motiverar ett förstorat grundvattenområde med att man behöver ha ett enhetligt område för vattentag. Enligt Karlebys miljöchef Michael Hagström är vattnet på området för dåligt för att någonsin användas av staden.
- Våra planer för att ta vatten finns på helt andra håll än det här. Skulle man ta grundvatten från Harrbåda innebär det dessutom att havsvatten i stället skulle sippra in på området, säger han.