Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tre västnylänningar får pris för böcker

Från 2013
Uppdaterad 06.02.2013 13:41.
Sture Lindholm.
Bildtext Sture Lindholms gedigna arbete med boken om Ernst Wikstedt belönas.
Bild: Yle/Mikael Wikström

Svenska litteratursällskapet i Finland premierar flera västnylänningar för deras böcker. Läraren och författaren Sture Lindholm från Ekenäs, fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff från Karis och författaren Monika Fagerholm från Tenala får alla var sitt pris i dag på Runebergsdagen 5 februari.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Sture Lindholm är glad över sitt sitt pris - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Litteratursällskapet belönar i år 18 finlandssvenska författare och personer aktiva inom olika vetenskaper för deras insatser inom sin genre.

Huvudpriset, Karl Emil Tollanders pris på 40 000 euro, ger litteratursällskapet till filosofie doktor h.c. Rainer Knapas.

Sällskapet motiverar priset bland annat med att han i sin forskning har bidragit till ny kunskap om Finlands, Rysslands och det nordliga Europas kultur, idévärld och historia.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Sture Lindholm om Ernst Wikstedt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sture Lindholm

Författaren lockar med hjälp av muntliga och skriftliga källor skickligt fram den rappa dagsverkskarlen och kommunisten från Tenala

Fackboksförfattaren, lektorn i historia och samhällslära Sture Lindholm från Ekenäs får ett pris på 18 000 euro ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II.

Lindholm får priset för boken "En motgångarnas man. Ernst Wikstedts färgstarka livshistoria".

I prismotiveringen sägs: Författaren lockar med hjälp av muntliga och skriftliga källor skickligt fram den rappa dagsverkskarlen och kommunisten från Tenala, och belyser samtidigt på ett övertygande och kunnigt sätt 1900-talets politiska omvälvningar från ett gräsrotsperspektiv.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Maria Turtschaninoff om sitt pris - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)


Maria Turtschaninoff

Gestalternas kontakter med andevärlden infogar sig naturligt i den vackert berättade historien

Ungdomsromanen "Anaché. Myter från akkade" ger författaren Maria Turtschaninoff ett pris om 18 000 euro ur Bokhandlaren Bo Carleskogs minnesfond.

Boktid: Intervjuer: Maria Turtschaninoff - Spela upp på Arenan

Turtschaninoff skriver ungdomsromaner inom fantasygenren.

I prismotiveringen sägs att Turtschaninoff utvinner nya värden ur fantasygenren med sin roman. ”Fantastiken är nedtonad till förmån för en realistisk skildring av ett nomadfolks hårda kamp för tillvaron. Boken är också en utvecklingsberättelse med feministiska och genusproblematiserande förtecken om flickan Anaché. Gestalternas kontakter med andevärlden infogar sig naturligt i den vackert berättade historien."

Monika Fagerholm

Kriminalromanens yttre form visar sig innehålla en kollektivroman om hur ett litet samhälle och dess invånare påverkas av ond bråd död

Författaren Monika Fagerholm från Tenala får Granberg-Sumeliuska priset om 10 000 euro.

Aamun kirja: Monika Fagerholm: Lola ylösalaisin - Spela upp på Arenan

Hon får priset för sin senaste roman Lola uppochner.

I prismotiveringen sägs att Fagerholm fortsätter "skildra unga människors svåra väg mot vuxenlivet, nu med fokus på gruppen och de komplicerade relationerna mellan de pregnant tecknade individerna. Kriminalromanens yttre form visar sig innehålla en kollektivroman om hur ett litet samhälle och dess invånare påverkas av ond bråd död."

Fest

Prisen delas ut med start klockan 18 den 5 februari i Helsingfors universitets solennitetssal.

Det är Svenska litteratursällskapets 128:e årshögtid som firas.

Läs också: SLS prisar 18

Här kan du läsa hos SLS