Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Brister i patientsekretess på helgjouren

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 11:02.
Bildtext I kansliet där patienterna anmäler sig finns arbetsplatser för tre sjukskötare.

På helgerna söker ungefär 200-300 personer hjälp på hälsovårdcentralens jourklinik på Borgå sjukhuset. När patienterna kommer in får de anmäla sig i kansliet, som är ett litet rum där det jobbar tre sjukskötare.

Och det händer att dörren till väntrummet står öppet, när patienterna anmäler sig. Det händer också att det sitter andra patienter i rummet, när en person anmäler sig. Borgå stad köper kvälls- och helgjouren från vårdföretaget Attendo.

Enligt Kati Kylkisalo som är ansvarig för sjukskötarna på jouren ska dörren till anmälningsrummet vara stängt, och personalen strävar efter att bara en patient åt gången kommer in i rummet.

- Men ibland händer det att andra patienter kommer in mitt i ett samtal. Så patienterna respekterar inte alltid andra patienters rätt till sekretess. Naturligtvis ska vi i personalen i sådana här situationer be personen att lämna rummet, säger Kylkisalo.

Kati Kylkisalo tror inte att patientsekretessen har varit i fara när flera har anmält sig samtidigt. Enligt henne går patienterna in i rummet för att anmäla sin närvaro och ingenting annat.

- Uppgifterna om sjukdomar och symptom har vi redan tagit via telefon, så jag tror inte några känsliga uppgifter diskuteras när flera personer befinner sig i kansliet. Dessutom går de patienterna som ska få vård av en sjukskötare till ett annat rum, säger Kylkisalo.

Lars Rosenberg, Borgå stads chefläkare, har inte hört klagomål om situationen, men säger att flera patienter inte ska anmäla sig samtidigt.

- Naturligtvis önskar ingen att annan hör vad man har för egna besvär, det hör till patientsekretessen och nu är det meningen att vi ska se efter att det inte hörs till andra vad en patient berättar, säger Rosenberg.

Enligt honom kommer situationen förbättras när nya vårdcentralen blir färdig någon gång mellan 2016-2017.

- Det är tämligen dåliga utrymmen vi har, men nu kan vi tyvärr inte göra någonting åt saken.