Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkslätts bibliotek lider av pengabrist

Från 2013
Uppdaterad 06.02.2013 10:20.
Bildtext Kull-Poutanen är orolig över att nivån på det annars så populära biblioteket i Kyrkslätt sjunker i och med pengabrist.

Anslagen för materialanskaffningar har halverats. Ges inget tilläggsanslag under våren blir biblioteket utan nytt material i slutet av maj.

- Alla kommer att lida, studerande som behöver dyr kurslitteratur, barn som är i bokslukaråldern och till exempel den som vill läsa höstens Finlandiapristagare, berättar biblioteksdirektör Margareta Kull-Poutanen oroligt.

Anslagen för materialanskaffningar har halverats från 280 000 till 155 000. En stor del av pengarna har gått till adb-service, tidningar som biblioteket redan beställde i höstas, höjda löner och höjda hyror.

Pengarna är slut i maj

I medeltal skaffar biblioteken i Finland material för 7,62 euro per kommuninvånare. I år är motsvarande summa i Kyrkslätt fyra euro. Margareta Kull-Poutanen har räknat ut att pengarna för mer material tar slut i slutet av maj.

- Vi har aldrig badat i pengar, men med så här lite pengar för hela biblioteksväsendet måste vi fundera på att stänga enheter som kanske Veikkola bibliotek, berättar Kull-Poutanen.

Nämndens beslut överraskar många

Det var den förra bildningsnämnden som beslutade hur pengarna skulle fördelas i kommunen. För fullmäktigeordförande Ulf Kjerin är bibliotekets pengabrist en överraskning.

- Jag visste inte att det blev så ojämnt fördelat. Men förhoppningsvis kan man korrigera det här, säger han.

Även Ida Strandberg (SFP), ny ledamot i bildningsnämnden, är förundrad över beslutet.

- Vi kommer att ta upp det här på nästa möte. Efter att vi hört vad som ligger bakom besluten och diskuterat kan vi gå vidare i ärendet, säger hon.

Bildningsnämnden har möte i dag, onsdag.