Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Desperata samefruar

Från 2013
Uppdaterad 07.02.2013 07:47.
Bildtext Eeva-Kristiina Harlin och Maija Lukkari vill ha dagis på samiska.

Samerna i huvudstadsregionen känner sig åsidosatta. Först efter en flera år lång kamp planerar staden nu dagvård på heltid för samiska barn.

I huvudstadsregionen finns landets största samiska koloni, mer än tusen samer bor här. Trots det arrangeras mycket lite undervisning på samiska.

- Myndigheterna har antagligen inte varit intresserade av att ordna det här. Helsingfors stad har känt till behovet i många år säger Eva-Kristiina Harlin som är gift med en samisk man och som gärna skulle vilja att hennes barn har en möjlighet till dagvård på samiska.

Nu har det ändå hänt något för Helsingfors stad planerar att starta en samisk syskongrupp från och med hösten. I dagens läge räknar man med sex barn men det kan hända att det blir fler. Gruppen ska fungera i anslutning till ett finskt daghem men vilket det blir är ännu oklart.

- Vi hoppas att de samiska föräldrarna ska sätta språket först och orka åka en omväg för att barnen ska få gå i daghem på samiska säger Nina Onufriew som är den som har koordinerat den samiska dagvårdsgruppen.

- För några år sedan arrangerade vi samisk dagvård på deltid men då var intresset litet och det var svårt att hitta personal. Nu har vi utbildat två personer med samiska som modersmål via läroavtal, så vi har personal åtminstone till en grupp säger Nina Onufriew på Helsingfors stad.