Ringfingret – det onödigaste fingret
Handen - på latin manus – är en av våra viktigaste kroppsdelar och i många fall, det som skiljer oss mänskor från djuren. Jadå, apor har också händer och använder inte bara dem, utan också fötterna så som vi använder våra händer. Men våra händer är ändå lite speciella.
På handen finns fem fingrar – också dessa med latinska namn som var och en känner till då man tänker efter en stund. Tummen, pollex. Pekfingret, index – det som indikerar något. Långfingret – digitus medius, helt enkelt en direkt översättning av det mellersta fingret. Ringfingret - digitus anularis , där annularis står för ett år – vilket får en att tänka på årsringar på till exempel ett träd – vilket i sin tur leder oss vidare till det svenska ringfingret. Och sist – och också minst – digitus minimus, lillfingret.
Ringfingret är för övrigt kanske det mest intressanta fingret på handen. Enligt gammal folktro har ringfingret magiska medicinska krafter och på många språk världen över heter också fingret ”det medicinska fingret”. Bhaisajyaguru – den medicinska Buddhan I Mahayanabuddhismen – använder ringfingret på sin högra hand då han läker sår eller gör folk friska på annat sätt.
I en del länder ser man helt tvärtom på ringfingret. På georgiska till exempel heter ringfingret ”ara titi” vilket betyder ”det onödiga fingret”. På Grekiska heter ringfingret ”paramesos” vilket helt enkelt (om något förvirrande) betyder fingret bredvid mittfingret.
Grekerna är heller inte ensamma om att namnge ringfingret enligt position i handen. På Serbiska till exempel heter fingret ”domali prst” – vilket betyder fingret bredvid det lilla fingret. Men det stackars ringfingret har ett ännu vanligare namn än medicinskt finger och onödigt finger. På väldigt många språk heter nämligen ringfingret ”det namnlösa fingret”. Jämför bara med finskans ”nimetön”. I boken Digitus medicinalis skriver 1800-tals upptäcktsresanden László Magyar att ringfingret just heter det namnlösa fingret i så många kulturer eftersom man ville undvika att sätta ord på en så kraftfull magisk enhet. Det namnlösa fingret var alltså trots sitt torftiga namn inte alls av ringa betydelse i dessa kulturer.
Den här lilla etymologiska genomgången av ringfingret visar på att vi genom historien har tillskrivit handen en hel del olika krafter. Och ordet hand i sig betydde på gammal engelska också makt, kontroll och ägande.
Svensk etymologisk ordbok från år 1922 ger vid handen att ordet hand kan härledas från en mängd olika språk till exempel den grekiska ändelsen -konta (khonta, hont, hond ,hand) som anger tiotal, liksom ordet finger möjligen hänger samman med siffran fem.
I Lördax har vi den här veckan funderat på vad våra händer säger om oss, hur vi använder dem och hur vi kunde använda dem för att uppnå våra mål ännu bättre. Lyssna på oss med start klockan 10 på lördag morgon och var gärna med själv per telefon på nummer 0600 11 12 13.