Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kataja och Heinäluoma grävde ner stridsyxan

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Kataja och Heinäluoma kommer överens efter talmansvalet

Riksdagsledamoten Samspa Kataja (Saml) har fört ett försonande samtal med talman Eero Heinäluoma (SDP) gällande gårdagens ordval där Kataja anklagade Heinäluoma för att vara skenhelig.

- Kataja bad om förlåtelse och beklagade det skedda och vi konstaterade tillsammans att ärendet är slutbehandlat. Kataja beklagade sitt ordval och det räcker för mig, sade Heinläluoma efter träffen.

Kataja var mera förtegen efter samtalet. Han ville inte berätta om några detaljer eller bekräfta att han bad om förlåtelse.

- Vi diskuterade igenom frågan och kom överens om att diskussionen är avslutad och vi kommer inte att minnas det förgångna, sade Kataja.

Riksdagens talman Eero Hienäluoma blev i går förnärmad då Kataja efter talmansvalet i går anklagade honom för att vara skenhelig.

Centern bröt mot konventionen och ställde upp Mari Kiviniemi som kandidat för andra vice talmansposten. Heinäluoma kritiserade Centern för att inte följa spelreglerna men Kataja påminde om att Heinäluoma år 2010 ledde en protest mot dåvarande talman Sauli Niinistö. Många riksdagsledamöter röstade då inte på Niinistö eftersom han hade genomdrivit ett stort sparpaket i riksdagen.

Läs också Sampsa Kataja: Heinläluoma är skenhelig
Backman vill att Kataja ber om ursäkt