Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett år till OS i ...?

Från 2013
Uppdaterad 07.02.2013 17:56.
Sotji står värd för vinter-OS 2014
Bildtext Sotji står värd för vinter-OS 2014.
Bild: EPA / Jan Woitas

Om ett år; den 7.februari 2014 inleds vinter-OS i Sotji. Fast egentligen stämmer inte det, OS ordnas inte i Sotji.

Precis som många gånger tidigare i vinter-OS-sammanhang är tävlingarna uppdelade i ”staden” och ”bergen”. I staden avgörs inomhusgrenarna medan de som idrottar utomhus gör det i bergen. Det märkliga med OS 2014 är att staden inte är Sotji så som man kunde tro. Den stad där tävlingarna egentligen går heter Adler och ligger, precis som badorten Sotji, vid Svarta havet. I Adler finns också Sotjis flygplats. Det är m.a.o. lite som om OS i Helsingfors hade ordnats i Vanda.

Byggarbeten i Olympiaparken i Adler
Bild: EPA / Jan Woitas

Med ett år kvar till OS pågår intensiva och mastodontiska byggarbeten i Adler. Där koncentreras arenorna till Olympiaparken med arenor för inomhusgrenarna samt en arena där invignings- och avslutningsfestligheterna firas; Olympiastadion Fisjt kommer efter OS att fungera som fotbollsarena. Bl.a. kommer det att spelas VM-matcher där år 2018.

Uppe i bergen på c.40 kilometers avstånd finns Krasnaja Poljana, kring den orten har man byggt och bygger fortfarande arenor för utomhusgrenarna. Där tävlingarna avgörs nästa vinter har det tidigare varit mer eller mindre ödemark. Det handlar alltså om synnerligen omfattande byggarbeten också uppe i bergen. Lägg sedan till att det ska finnas en splitterny järnväg och en splitterny motorväg som ska föra OS-folket mellan Adler och Krasnaja Poljana.

Tävlingscentret Laura i Krasnaja Poljana för längd och skidskytte.
Bild: EPA/Juri Krotjetkov/AllOverPress

Det här blir förstås dyrt. Många stora byggprojekt och en enorm satsning på säkerheten slukar pengar. Just nu uppskattas det att räkningen kommer att gå på 35 – 40 miljarder euro. Det är c. fem gånger mera än vad man utgick från. Redan nu finns det en mängd exempel på vad de pengarna kunde ha använts till i stället. Så var säker på att vi kommer att få se, höra och läsa en mängd reportage om lokalbefolkningen som känner sig bortglömd.

Då OS väl är igång om ett år kan du förstås följa med tävlingarna på Yles kanaler. Eller förstås och förstås, kampen om sändningsrättigheterna är hård ute i världen och i våra stora vintesportgrannländer Sverige och Norge är det kommersiella tv-bolag som till slut fick rättigheterna. Men här i Finland är det Yle som gäller i tv, i radio och på webben. Det handlar förstås om en storsatsning på Yle och också vi på Yle Sporten kommer att slita hårt. Den absoluta merparten av tv-sändningarna kommer att ha svenskt referat och OS kommer också att få stor uppmärksamhet i radio (Radio Vega) och på vår webbplats.

En utmaning när det gäller direktbevakningen är att tävlingsprogrammet ser lite annorlunda ut jämfört med vad vi är vana vid. Tidigare har många av utomhusgrenarna avgjorts under förmiddags- och dagstid. Nu är de tävlingarna senarelagda så att t.ex. tävlingarna i backhoppning startar efter kl.21 lokal tid. Då tidsskillnaden vintertid är den att vi i Finland är två timmar efter så kan det betyda att det tävlas i t.ex. ishockey, konståkning, backe, snowboard och curlig mellan kl.19 och 21. Ni kan alltså vara säkra på att det finns t.ex. ett gediget tv-utbud under bästa sändningstid.
Förberedelserna är alltså i full gång på många håll inför vinter-OS i Sotji. Ja, fast OS är ju, som sagt, inte i Sotji. Och lite tveksamt är det väl att prata om vinter-OS. Nere i Adler (Sotji) vid Svarta havet ligger temperaturen på c.15 grader.

Läs också: HRW: Utländska gästarbetare utnyttjas i OS-arbete