Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Blandade kommentarer till den planerade social- och hälsovårdsreformen

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.

Framtidens social- och hälsovård diskuterades av österbottniska beslutsfattare i Vasa på torsdagen. På plats var också den regionala utredningsgruppen för västra Finland.

I utredningsgruppen för västra Finland sitter bland andra direktören för Vasa sjukvårdsdistrikt, Göran Honga. Enligt honom är utredningsarbetet nödvändigt eftersom bland annat de regionala skillnaderna är stora.

På torsdagen träffade den regionala utredningsruppen österbottniska beslutsfattare i Vasa. Efter mötet var kommentarerna blandade.

Stadsdirektör Gösta Willman från Nykarleby var kritisk till den pressade tidtabellen frågan fått. Enligt honom är det näst intill oskäligt att kommunerna redan nästa vecka ska inkomma med sina kommentarer om reformplanerna.

Också kommundirektör Christina Öling från Vörå var missnöjd med planerna. Enligt henne har det ännu inte framkommit att reformen skulle föra med sig vare sig ekonomiska eller verksamhetsmässiga fördelar.

Stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist från Närpes å sin sida tyckte det var bra att det nu bland kommunerna tycks finnas en vilja att sluta upp bakom ett gemensamt distrikt för hela landskapet.

Enligt utredningsmannen Göran Honga ska nu kommunernas uppfattning tillsammans med utredningsarbetet sammanfattas i en rapport som ska överlämnas till social- och hälsovårsministeriet den 28 februari