Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsnäsgruvan kunde bli ett klassrum

Från 2013
Uppdaterad 08.02.2013 11:22.
Korsnäs gruvområde

Korsnäs Mine Center har stora planer för det gamla gruvområdet. Den som kanske först sätts i verket är en vandringsled där besökarna själva med hjälp av informationstavlor kan bekanta sig med området.

Helena Höglund-Rusk är ordförande för Korsnäs Mine Center

För att få idéer och se vilka planer som är möjliga att förverkliga har föreningen rest runt till andra gruvområden.
- Vi har också planer på en barnens gruva, som vi har sett i Sverige, säger Helena Höglund-Rusk, ordförande för Korsnäs Mine Center.

Den gamla matsalen kunde byggas om till museum med geologiskt tema och i det gamla kontoret kunde det bli inkvartering för ett 20-tal personer.

Karl-Gustav Byskata är projektledare för Korsnäs Mine Center.

Korsnäs Mine Centers projektledare Karl-Gustav Byskata ser stora möjligheter för området.
- Jag tycker det finns stor potential för området, med byggnader och omgivningen, områdets historia och områdets framtid, säger Karl-Gustav Byskata.

Programmet är inte längre tillgängligt

Grottdykare kan ge intressant information

För några veckor sedan dök några dykare i grottan. De kom ner till 60 meters djup och hade med sig mycket information om gruvan.
- Dykandet i gruvan blir ju ingen varmans sport. Men dykarna kan ge oss information om var gruvgångarna finns och hämta bilder åt oss, säger Karl-Gustav Byskata.

Karl-Gustav Byskata säger att grottdykningen en populär sport både i Finland och i världen. Det finns grottor och gruvor i bland annat Frankrike, Mexico, Norge och Sverige där man erbjuder grottdykning.
- Om vi då kan erbjuda dykarna ett ställe att gå in och byta kläder och kanske få mat, så då har vi ännu mer att erbjuda, säger Karl-Gustav Byskata.

Gruvan kunde bli klassrum

Någon åretruntverksamhet tror Karl-Gustav Byskata inte på. Men vintertid skulle skolklasser kunna komma och titta på stenar och mineraler.
- Man erbjuda museipedagogik, det finns enkla metoder hur man letar malm med sandpapper, proppar och elmätare. Så kan man enkelt åskådliggöra geologi i skolorna, säger Karl-Gustav Byskata.

Helena Höglund-Rusk säger att en del i projektet att starta upp verksamheten på området är att få finansiering. Hittills har projektet drivits framåt av projektpengar från olika håll.
- Det finns vissa fonder och stiftelser som är inriktade på geologi, så därifrån har vi fått mycket hjälp, säger Helena Höglund-Rusk.

Korsnäs kommun säljer för 1 euro

Korsnäs kommun äger det gamla gruvområdet. Helena Höglund-Rusk säger att föreningen för flera år sedan fick erbjudande av kommunen att köpa en av byggnaderna för en euro.
- Vi har inte gjort det ännu. En byggnad kräver ju underhåll och flera av våra medlemmar är gamla gruvarbetare så medelåldern är ganska hög, säger Helena Höglund-Rusk.

Helena Höglund-Rusk berättar att finns ännu större planer för området.
- Man skulle kunna ha en genomskinlig hiss upp i gruvtornet så att man ser ut över världsarvet, säger Helena Höglund-Rusk.

Gruvan i Korsnäs inledde malmbrytningen i början av 1960-talet och gruvverksamheten på området lades ner hösten 1973.