Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs personal vill inte spara på lönerna

Från 2013
Uppdaterad 09.02.2013 12:20.
Bildtext Alla måste dra sitt strå till stacken och spara
Bild: Yle/Robin Lindberg

Det är fortfarande oklart hur Raseborgs stads personal ska bidra till stadens nedskärningskur. Endast en fjärdedel av stadens personal har svarat på enkäten om vilket sparalternativ de kan tänka sig.

Närmare hälften av de som besvarade enkäten säger att de inte vill spara på ett enda av de föreslagna sätten, det vill säga ta ut semesterersättningen som ledig tid, vara ledig utan lön, förkorta sin arbetstid eller gå i förtidspension.

Mest stöd fick förslaget att ta ut ledighet utan lön som strödagar. Men det var endast en av fem som kunde tänka sig det här alternativet.

Gratisledigt med bonusdagar?

Fackförbunden har dessutom meddelat att de inte går med på byte av semesterersättning mot ledig tid så det alternativet är inte längre aktuellt.
Staden utreder nu möjligheten att erbjuda tjänstledighet utan lön med bonusdagar som morot.

Raseborgs stad sysselsätter närmare 2 000 personer av vilka 400 deltog i sparinformationerna som staden ordnade för personalen förra veckan.

Raseborgs stadsfullmäktige ska senast i april besluta hur underskottet i årets budget kan täckas. Personalens andel av sparandet borde ge cirka 2 miljoner euro för att budgeten ska ge ett nollresultat. Totalt är minuset som Raseborg ska täcka 2013 cirka 6 miljoner euro.

Läs tidigare artikel om sparförhandlingarna.

Diskussion om artikeln