Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Välj och VRAKa under ytan

Från 2013
Uppdaterad 08.02.2013 12:23.
Bildtext Marinarkeolog Stefan Wessman har hittat okända medeltida vrak i Östersjön.

I havet runt huvudstadsregionen finns inga fantastiska korallrev eller färgglada fiskar. Men för den som vågar ta sig under ytan finns ett fantastiskt vrakmuseum med fartyg från alla tidsepoker.

Enligt marinarkeolog och forskare vid Museiverket, Stefan Wessman, är Helsingfors den kommunen med flest undervattensfornlämningar.

- Det finns nästan 200 stycken och största delen är vrak, säger han.

Vraken är från medeltiden och framåt. De flesta är från Östersjöregionen, men vissa kommer längre bort ifrån som England.

I Östersjön finns exceptionellt många och framför allt välbevarade träfartyg. Vattnet fungerar lite som ett kylskåp, eftersom det är både kallt och syrefattigt. Dessutom finns inga aggressiva organismer som attackerar vraken.

Guldknappar och skelett

Wessman har haft fördelen att hitta vrak som inte tidigare varit kända. Det har rört sig om medeltida fartyg som är svåra att upptäcka, eftersom de är så sönderbrutna och under leran.

- I utgrävningar hittar man allt från trista vardagsföremål till lämningar från människor. Men jag har också hittat guld och silver. Det är främst knappar som är i guld eller förgyllda av silver, berättar han.

Akta dig för sälen!

Wessman menar att man inte behöver vara rädd där nere under ytan, fastän det är mörkt och skumt. Men även en van dykare får ibland hjärtat i halsgropen.

- Jag blev ordentligt skrämd när en säl svischade förbi mig. De är ju lika stora som en vuxen människa, säger han.

Wessmans Helsingforstips för nya vrakdykare är linjeskeppet Kronprins Gustaf Adolf som nuförtiden är en undervattenspark

- Parken ligger på tjugo meters djup och är mycket lämplig för nybörjare.

Den som är intresserad av vrakdykning kan gå på vrakdykningsseminarium den 9.2 i Helsingfors Mässcentrum under båtmässan.