Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

UNHCR: Syrier flyr åt alla tänkbara håll

Från 2013
Uppdaterad 08.02.2013 15:06.
Tältläger för flyktingar.
Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU

Flyktingströmmen ut ur Syrien växer för var dag, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

Antalet syrier som tar sig över till något grannland undan inbördeskrigets fasor har stigit till 5 000 personer per dygn. Mottagarländerna Jordanien, Turkiet, Irak och Libanon kämpar på bristningsgränsen för att kunna ge nödinkvartering och mat
till alla hundratusentals människor som befinner sig på flyktinglägren och som strömmar till dem dagligen.

Det kan redan röra sig om över en miljon flyktingar - men siffran är svår att kontrollera. Enligt UNHCR är det i vilket fall som helst fråga om en fullskalig mänsklig katastrof. Från december till januari ökade antalet flyktingar med 25 procent, och antalet hjälpbehövande fortsätter öka.

Av de flyktingar som FN hjälpt har majoriteten varit kvinnor och barn, och de flesta av dem är i stort behov av humanitär hjälp.

Dessutom är miljoner mänskor inne i Syrien på flykt. Röda Halvmånen uppskattar att upp till två miljoner syrier inom landet är beroende av nödhjälp.

Konflikten i Syrien har pågått i cirka två år, och något slut finns inte i sikte. Regimen med president Bashar al-Assad vägrar ge upp makten och oppositionen vägrar gå med på någon annan lösning än att den gamla regimen avgår.