Vindruvsmarmelad med sherry
En marmelad som passar utmärkt till chèvre eller vilt.
Vindruvsmarmelad med sherry
Mängd: 1 burk
Tillagningstid: 40 min, varav förberedelser 15 min
Ingredienser
- 500 gram (g) vindruvor - utan kärnor
- 100 gram (g) syltsocker
- 1 st citron
- 0.5 deciliter (dl) sherry
Instruktioner
Skölj druvorna väl och kör dem i en hushållsberedare. Safta dem i en juicemaskin om du inte vill ha skalen med i marmeladen.
Koka druvorna tillsammans med sockret i ca 15 minuter. Medan detta kokar rispa av citronskalet och pressa saften ur citronen.
Häll i sherryn, citronsaften och -skalet och låt koka ihop ca 10 minuter på mellanvärme. Stäng sedan av plattan och låt stå en stund och svalna.
Häll upp i en burk som är ren och het. Lägg på locket och låt svalna ytterligare.
Du kan variera balansen mellan socker och syra, genom att byta ut en del av vindruvorna mot t ex krusbär, minska sockermängden en aning
eller öka mängden citronskal om du vill ha marmeladen mer geléaktig.
Servera på ett smakfullt fullkornsbröd tillsammans med getost. Marmeladen passar också till kötträtter, t ex vilt.