Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljontals indier badar i Ganges i dag

Från 2013
Uppdaterad 10.02.2013 11:50.
Tusentals indier tar dopp i heliga floden Ganges - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tiotals miljoner indier väntas delta i rituella bad i den heliga floden Ganges. Det hinduiska massbadet sker i samband med festivalen Maha Kumbh Mela som ordnas vart tolfte år. Hinduer tror att Ganges renar de som badar från synder och befriar dem från att födas på nytt.

Evenemanget väntas i dag ta emot upp till 30 miljoner badande gäster. Över 10 000 poliser och tusentals frivilliga kommer att övervaka ritualbadet. Hela festivalen drar ungefär hundra miljoner badande gäster och budgeten ligger på drygt 223 miljoner euro.

- Det största problemet är att kontrollera den gigantiska folkmassan som dyker upp, säger polisen Ajit Tyagi till nyhetsbyrån AFP.

Människorna hinner inte simma omkring i den kalla floden, utan uppmanas ta ett snabbt dopp för att ge rum åt folket bakom en. Många brukar doppa huvudet i floden, många dricker vattnet trots att det är kraftigt förorenat och en del tar hem flaskor som gåva.

Under festivalens gång ordnas sex särskilt viktiga dagar för bad. Festivalen Maha Kumbh Mela började i januari och fortsätter in i mars.