Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Unikt föremålsarkiv till Västnyland

Från 2013
Uppdaterad 11.02.2013 07:55.
Museichef Dan Lindholm och landskapsmuseiforskare Peter Sjöstrand studerar sammanfattningen kring föremålsarkivprojektet
Bild: YLE/Bubi Asplund

De sex professionellt skötta museerna i Västnyland skall samarbeta på ett unikt sätt genom att förverkliga ett regionalt föremålsarkiv. Rapporten av arkitekten Katariina Ockenströms behovsutredning publicerades i fredags (8.2).

Radio Vega Västnyland: Föremålsarkiv till Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Dan Lindholm som är museichef i Västra Nylands landskapsmuseum säger att de sex involverade museerna inte har något ordentligt samlande arkiv. Han säger också att projektet kommer att vara det första där sex kommunala museer grundar ett gemensamt föremålsarkiv.

De sex museerna som är med i projektet är Hangö museum, Västra Nylands landskapsmuseum, Fiskars museum, Lojo museum, Vichtis museum, Högförs bruksmuseum Senkka.
- Behovet är minst ett utrymme på 5 000 kvadratmeter, säger landskapsmuseiforskare Peter Sjöstrand. Han konstaterar att läget som nu är ohållbart för Västra Nylands museum.
- Alla våra lager är fyllda.

Museerna har över 100 000 föremål och mer än 900 000 fotografier i sina arkiv. Under utredningsarbetet i hösten 2012 bekantade sig arkitekt Ockenström med sju olika tomter och lika många fastigheter i regionen.
Varken Dan Lindholm eller Peter Sjöstrand vågar ännu spekulera när det klarnar var föremålsarkivet placeras.

Diskussion om artikeln