Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kulturnämndsordföranden vill inte ha kulturchef

Från 2013
Uppdaterad 12.02.2013 15:26.
Kerstin Ilander är ny ordförande för den nya kulturnämnden i Raseborg.
Bildtext SFP:s Kerstin ilander leder ordet i Raseborgs kulturnämnd. Hon tycker inte staden behöver en kulturchef.
Bild: Yle/ Marica Hildén
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Kerstin Ilander leder order i Raseborgs kulturnämnd - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Raseborg behöver ingen kulturchef. Det anser SFP:s Kerstin Ilander, ordförande för stadens nya kulturnämnd.

- Jag tycker att det är av underordnad betydelse vilken titel den personen har som leder kulturen i en stad. I Raseborg har vi människor som jobbar på kulturbyrån och dem jag har stor respekt för, säger Kerstin Ilander som svar på frågan huruvida Raseborg behöver en kulturdirektör eller chef.

- - Samarbetet med biblioteket, med museet, med den fria bildningen och med alla föreningar och det arbete som görs i föreningarna. Den största resursen finns ju bland invånarna, inte är ju kulturnämnden någon som statuerar vilken sorts kultur invånarna skall syssla med, utan nog skall det ju blomma upp bland invånarna själva.

Huruvida Raseborg någon gång i framtiden kommer att få en kulturchef är enligt Ilander oklart.

- Vi har ju lite mindre pengar att använda, så vi får väl se. Nu kör vi igång med det här arbetet så bra vi kan, säger hon.

Nämnden är en ny resurs

Kulturnämnden är helt ny i Raseborg. Tidigare hade staden en sektion som underlydde bildningsnämnden.

- Jag förstod inte riktigt varför man tidigare hade en sektion som hade en överrock. Sektionen fattade ett beslut som sedan granskades av nämnden. Jag tycker det var lite onödigt, säger Kerstin Ilander.

På frågan vilka nya befogenheter kulturnämnden har, svarar ordförande Ilander så här:

- Vi får ta de slutliga besluten. Det som är viktigt är att vi har nya resurser, vi har hela tjänstemannakåren som finns inom de här sektorerna och stöder varandra och här skall finnas stora möjligheter till synergier.

Nytt och något också kulturnämnden vill satsa på är Kulturtalko, där också föreningarna är med.

- Tidigare hade vi ju den årliga kulturkonferensen, men nu heter den alltså Kulturtalko. Det visar kanske just den riktning jag tycker är naturlig att gå; man ger medborgarna mera rum och möjligheter att vara med, det säger Kerstin Ilander, nya kulturnämndsordföranden i Raseborg.