Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Anne Berner är ett snällt lejon

Från 2013
Uppdaterad 03.07.2015 14:42.
Bild: Yle/Karin Filén
Programmet är inte längre tillgängligt
Morgonöppet: Anne Berner om Leijonan luola - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Anne Berner har etablerat sig inom finländskt företagsliv i och med familjeföretaget Vallila Interior, där hon tidigare var verkställade direktör och numera sitter som styrelseordförande. I tv-programmet Leijonan luola får hon möjligheten att dela med sig av sina erfarenheter.

- Jag tycker det är fint att få understöda företagare som vill förverkliga sina drömmar. Jag är ett lejon som stöder mera än jag hoppar på.

Berner är en av fem panelister, så kallade lejon, som gallrar ut de koncept som ska gå vidare i programmet. Men något tamt lejon är Berner inte.

- Man måste också kunna säga ifrån om en idé inte funkar, och de flesta är tacksamma för att man är ärlig.

Den dummaste idén

Avsnitten spelades in i höstas. Lejonen sitter på rad i ett dunkelt rum redo att ge deltagarna en tumme upp eller tumme ner. Det måtte vara läskigt att kliva fram och tala inför en handfull framförgångsrika företagare...

- Jo, vissa kände sig mycket spända när de kom in i rummet. Vi i panelen var ju nyfikna och spända vi också. Men vi hade en bra stämning sinsemellan och fick de flesta att slappna av.

Vilken var den dummaste idén ni stötte på?

- Ingen idé är helt dum. Men en deltagare som är med i det allra första avsnittet hade delat upp ett kettlebell-klot i två delar och vi förstod inte varför någon skulle ha nytta av en sådan grej. Finns det en marknad?

Jomenvisst! De är väl bra att kunna variera hur tungt klotet är! Och så kommer man billigare undan om man bara behöver köpa ett klot men kan använda det mångsidigt!

- Där ser man, vi kanske hade fel. Här står ju två personer i studion som skulle kunna tänka sig att köpa klotet. Så kan det gå.

Inte bara teknologi

Berner är imponerad av att det dök upp så många goda idéer under den korta inspelningstiden.

- Det finns tydligen massvis med idéer i Finland! Man fokuserar ofta bara på teknologi, men det finns en massa innovationer inom andra sektorer också, som mat och beklädnad.

Leijonan luola sänds på Nelonen med start onsdag 13.2 klockan 20.