Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Varför är feminister så aggressiva och humorbefriade?

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2014 14:19.

Eller är dom? Jag är feminist. Och jag är inte humorbefriad. Ibland är jag kanske lite aggressiv. Men jag jobbar med det. Jag försöker hela tiden lära mig att uttrycka mig mer konstruktivt, för att mitt budskap ska nå fram bättre.

Att feminister i medierna ofta framställs som aggressiva och humorbefriade är en annan sak. Hur mycket är det mediernas fel och hur mycket är det feministernas fel?

Hur kommer det sig att om en liten feministbloggare dissekerar lyriken i en schlagerlåt och analyserar den genusmedvetet – så står det några veckor senare i landets största dagstidning: FEMINISTIT RAIVOSTUIVAT (feministerna blev rasande)

Min spontana reaktion blev att vadå? Jag är inte rasande, hur kan de påstå att jag är rasande när jag inte är det?

Och min följande reaktion var att jag tyckte att den här bloggaren ju verkade lite löjlig.

Sedan gick jag till källan, läste hennes blogg, läste om de kommentarer som hon fått på grund av sin blogg och fick till slut kontakt med Linnea själv.

Och jag upplevde en helomvändning i mitt huvud.

Linnea är inte alls löjlig. Hon försöker analysera popkulturens betydelse för samhället, dess betydelse för våra värderingar och för jämställdheten. Det borde hon få göra utan att alla blir hysteriska.

Att hon kritiserar texten i Krista Siegfrids låt gör inte Krista sämre. Hennes show är fortfarande lika bra, hennes låt är fortfarande lika dingong och hennes utstrålning fortfarande lika underbar och charmig. Krista är helt härlig och jag önskar henne all framgång i världen.

Men att medierna lyfter upp en liten bloggtext, gör enorma rubriker, förföljer bloggaren och kräver kommentarer av Krista, blir det fullständigt avigt. Det blir en totalt ofruktbar krock där ingen har någonting vettigt att hämta.

Men jag hämtar ändå.

För om någonting väcker så här mycket känslor, så finns det orsak att gå till botten med det.

Vad är det som gör oss så upprörda?

Det har sagts en hel del, som t e x att folk, särskilt kvinnor, är avundsjuka här i ankdammen, att kvinnor är varandras värsta fiender och att man gör politik av Kristas seger.

Kanske, men jag skulle ändå vilja gå tillbaka till genusaspekten, till en liten bloggares rätt att uttrycka sig och säga sin åsikt, utan att få en massa skit för det.

För nog är det märkligt att man måst skjuta myggor med kanon, när en kvinna vill säga sin åsikt.

Det är min åsikt.

I Obs debatt blir det fler åsikter. Jag har bjudit in manliga debattörer för att diskutera kvinnosak. Även det här har upprört en del personer. Men jag står för mitt val och för min rätt att vilja debattera kvinnosak med män. Kvinnosaken är nämligen inte bara kvinnornas angelägenhet.

I studion möts Teaterprofessorn Dick Idman, Ny Tids chefredaktör Fredrik Sonck och producenten Ted Urho, X3M. Också din röst blir hörd, oberoende av vad du har mellan benen. SMS: OBS 16261, #yleobs