Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tandläkare får astma av plastplomber

Från 2013
Uppdaterad 13.02.2013 07:02.
Bild: YLE/Rolf Granqvist
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Antalet tandläkare och tandskötare som får allergi av plastplomber ökar.

Det är akrylatångor från halvfärdiga plomber som kan leda till allergiska reaktioner. Det finns fall där allergin har lett till astma. Exem på händer är ändå det vanligaste symptomet.

Men det finns fall där allergin har övergått till överkänslighet för alla akrylatplaster. Det kan betyda andtäppa om golvvaxet innehåller akrylat. Överkänlighet mot trycksvärta, målfärg, lack och kosmetika rapporteras också.

Ledande företagsläkare Bernt Savonius säger att man bör se upp med de här kemikalierna.
- Det är inte enbart tandvårdspersonal som andas in akrylatångor. Det finns branscher där man använder akrylatlim och personer som handskas med limmet kan få besvär, säger Savonius.

Drabbade får juridisk hjälp av Tandläkarförbundet
Finlands Tandläkarförbund känner till flere fall där tandläkare har drabbats.
- Vanligen är det fråga om exem men också astma påträffas, säger verksamhetsledare Matti Pöyry.

De personer som har drabbats får juridisk hjälp av tandläkarförbundet eftersom en lång och svår byråkrati förestår för dem som vill ha ersättningar från försäkringsbolag.

Helinä Keskinen är en drabbad. De allergiska besvären började med svår ögoninflammation .
- Jag försökte fortsätta genom att koncentrera mig på amalgamplomber. Men akrylatångorna på arbetsplatsen hindrade mig från att arbeta där, säger Keskinen för Yles Nyheter.

Tandläkarförbundet hävdar att patienterna inte drabbas eftersom plastplomberna härdas i munnen och akrylatångorna uteblir då plastplomberna har stelnat.