Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama lovar blåsa nytt liv i ekonomin

Från 2013
Uppdaterad 13.02.2013 16:23.
Obama talade till nationen
Bildtext Obama talade till nationen

USA:s president Barack Obama höll i natt finsk tid det årliga talet till nationen. Han uppmanade den djupt splittrade kongressen att skrida till en lång rad åtgärder gällande allt från ekonomin till klimatfrågor.

Talet innehöll också ett väntat besked om USA:s engagemang i Afghanistan.

- Under det kommande året ska ytterligare 34 000 amerikanska soldater återvända från Afghanistan. Reträtten fortsätter och vid utgången av nästa år, är kriget avslutat för vår del, sade Obama inför kongressens bägge kamrar, utan att närmare gå in på USA:s roll i Afghanistan efter år 2014.

Andra ronden

Det var bekanta frågor som dominerade det tal som många på förhand hade betecknat som president Obamas viktigaste någonsin. Han är omvald och har en ambitiös agenda för den andra ämbetsperioden, inte minst när det gäller vapenkontroll och en invandringsreform. Men det är ändå bråttom att få saker gjorda i en atmosfär som präglas av djup politisk polarisering.

- Det amerikanska folket väntar sig inte att staten ska lösa alla problem. De väntar sig inte att vi som finns här kommer att enas om alla frågor. Men de väntar sig att vi prioriterar nationens intressen framom partiets, sade Obama som än en gång betonade medelklassens roll, och uppehöll sig länge vid de ekonomiska utmaningarna.

Jobben hem

Nycklarna till ett ekonomiskt uppsving är enligt Obama bland annat att hämta hem fabriksjobben från utlandet, modernisera infrastrukturen, satsa på utbildning och på förnyelsebar energi. Han sade att USA är redo att förhandla om ett frihandelsavtal med EU, och till skillnad från den tidigare så försiktiga linjen i klimatfrågor, lät det nu annorlunda:

- Vi kan välja att tro att superstormen Sandy, och den värsta torkan på årtionden, och de värsta bränder som vissa delstater har upplevt någonsin bara är ett sammanträffande. Eller så kan vi välja att tro på vetenskapens förkrossande dom, och agera innan det är för sent , sade Obama som också hotade att ta till exekutiva order ifall kongressen inte agerar i klimatfrågorna.

Trots den stora uppmärksamheten kring presidentens årliga tal till nationen har talen ändå sällan haft några långvariga politiska effekter. Obamas strategi är därför att föra sin argumentering direkt ut till folket, och han åker senare i dag ut på en landsturné.