Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mest kor i Pedersöre

Från 2013
Uppdaterad 13.02.2013 10:59.

Det finns massa kor i Jakobstadsregionen. Står man på trappan till Esse kyrka så finns mer än 3 000 nötdjur inom en radie av fem kilometer, och nästan lika många djur finns i Nedervetil i Kronoby.

Programmet är inte längre tillgängligt

I de sex kommunerna mellan Nykarleby och Kronoby finns totalt 25 000 nötdjur. Esse har flest kor per kvadratmeter, medan Nedervetil i Kronoby kommer på andra plats. Vid Café 13 i Nedervetil finns drygt 2 600 nötdjur inom en fem kilometers radie. Kronoby centrum kommer på tredje plats med ungefär 2 100 djur. Minst antal nötdjur finns i Holm i Larsmo. Där är det färre än 150 djur inom fem kilometer. Det betyder att till och med i centrum av Jakobstad finns fler nötdjur än i Holm.

Man sitter på soffa.
Bildtext Gustav Nygård

Det är utvecklingsbolaget Concordia som har räknat kor i Jakobstadsregionen. Arbetet är en del av en ny strukturplan som gäller trafik, boende och markanvändning. Och då gårdarna blir större behövs en framtidsplan för fähusen.

- Man måste beakta omgivningen, bor det folk där och vilka miljövärden som finns, säger regionplanerare Gustav Nygård.

Karleby stad är i dag Finlands största mjölkproducent. Men räknar man ihop Nykarleby, Pedersöre och Kronoby blir den regionen störst på mjölk. Och när strukturplanen är klar vet man var fähusen kan placeras framöver.

- Vi får ett bra grundmaterial som visar var de bästa områden för det här finns, säger Nygård.
I hela Österbotten finns ungefär 50 000 nötdjur.