Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Patrik Willför, radioamatör och DX-are

Från 2013
Patrik Willför
Bildtext Patrik Willför vid radiotunern i Radio Vegas studio
Bild: Yle/Roger Källman

För Patrik Willför väcktes intresset för att lyssna på fjärran radiostationer på kort- och mellanvåg i början av 1990-talet. År 2001 fick han också licens för att själv sända amatörradio.

Det var via sin pappa som Patrik kom i kontakt med DX:ande (DX = Distance unknown, en gammal radioterm). För att få in riktigt exotiska stationer har han ibland satt upp en en kilometer lång antenn.

Programmet är inte längre tillgängligt

DX:are brukar ibland sända lyssnarrapporter till radiostationer som de lyckas ratta in, i synnerhet om det är en station som finns långt borta. I rapporten berättar man när man lyssnat, vad som sändes då och hurudan kvaliteten på signalen var. I gengäld sänder radiostationen ett QSL-kort för att kvittera.

Patrik Willför var den första i världen att få ett QSL-kort från den colombianska FARC-gerillans radiostation "Voz de la resistencia"

Världsradiodagen

Tisdagen den 13 februari infaller den av Unesco instiftade Världsradiodagen. Med det här vill Unesco framhålla radions betydelse överallt i världen, och uppmuntra till att radions potential utnyttjas till fullo.

I många utvecklingsländer är radion det snabbaste kommunikationsmedlet för personer som varken har råd att köpa tidningar eller skaffa tv. Radion är en viktig informationsförmedlare och en lysande underhållare.

Webbplatsen för World Radio Day