Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Spotlight: Drogernas Finland

Uppdaterad 12.09.2014 13:52.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det finns allt mera droger i Finland, och knarket har blivit allt billigare. Det är omöjligt att hitta en så avlägsen ort att det inte skulle förekomma narkotika där, och nästan alla berörs av problemet på ett eller annat sätt. I drogvärlden handlar livet om att fixa nästa sats droger, missbruket är ett jobb och jobbet pågår 24/7.

Spotlight följde med knarkpolisen i Helsingfors en lördagskväll för att se hur deras stad ser ut. Den patrull vi åkte med är de poliser som koncentrerar sig på tung, organiserad brottslighet. I vanliga fall låter de ordningspolisen sköta gatulangarna och missbrukarna, men denna kväll tog de med oss på en rundtur till olika platser där knarket rör sig.

Vår första anhalt är ett härbärge för missbrukare. Somliga av invånarna säljer droger. Vi behöver inte vänta länge innan poliserna ser något misstänkt. De stoppar en man på väg ut från härbärget, och mycket riktigt har han på sig en dos amfetamin, cirka 0,2 gram. Den lilla mängden är värd omkring 20 euro i gatuhandeln.

Sprutor
Bildtext Missbruket är ett jobb och jobbet pågår 24/7

Polisen skriver upp mannens uppgifter, och han kommer undan med en anmärkning. Men han är ändå orolig. Mannen är bara en kurir, som ska förmedla amfetaminet. Nu har han varken amfetamin eller pengar, och han är rädd för att den egentliga köparen ska misshandla honom. Poliserna bestämmer sig för att kolla också köparen, som står några portar bort. Han har inga droger på sig, men under tiden hinner kuriren sätta sig i säkerhet.

Nästa stopp är vid ett annat härbärge, denna gång strax intill ökända Kurvi i Sörnäs. Området har i årtionden haft ett rykte som centrum för gatuhandeln med narkotika i Helsingfors. Inte heller här blir vår väntan lång. Två män kommer gående längs Tavastvägen, och än en gång är det något hos dem som får poliserna att reagera.

Det visar sig att männen som stoppas av polisen är mitt i en subutex-affär. Köparen har lämnat över pengarna, men inte hunnit få sina tabletter ännu. Han får fortsätta leta på annat håll. Poliserna griper försäljaren.

Kvällens knarkhandel är inte det första brott som han begått. Vid en närmare kontroll visar det sig att han är efterlyst. För hans del kommer kvällen att sluta med polisskjuts till Sörnäs fängelse.

Den knappt trettioåriga mannen är både trött och påverkad. Han har vakat och dessutom tagit lugnande mediciner. Mannen berättar att hans första kontakt med Subutex skedde för många år sedan. Först snortade han krossade subutex-tabletter, men för tre år sedan började han med sprutor.

För ett år sedan slutade han med droger och flyttade tillsammans med sin flickvän från hemorten till Helsingfors. Mannen jobbade på bygge och försökte få ordning på sitt liv. Men sen hann det förflutna i kapp honom. För att få ihop pengar till knarket hade han begått en hel del brott, och nu var det dags att ta straffet för dem. Han borde ha anmält sig på fängelset i december för att börja sitta av sitt 14 månader långa straff.

Mannen säger att han inte medvetet har hållit sig undan. Det bara blev så att han hela tiden sköt upp saken. Nu säger han att han ändå skulle ha anmält sig på måndag. Samtidigt gav han sig själv tillåtelse att börja med subutex igen. Till en början 1-2 gånger i veckan, men när polisen griper honom är han inne i samma missbruk som tidigare, och tar sprutor varje dag. Dessutom tar han amfetamin, cannabis och lugnande mediciner.

Medan polisen sköter pappersarbetet bedyrar mannen att nu, när han åker i fängelse för första gången, så kommer han verkligen att sluta knarka.

– Jag kommer aldrig mera att röra narkotika. Det är säkert, säger han. Men hans tonfall och blick säger något annat.

Spotlight: Drogernas Finland Yle Fem 14.2 klockan 21.30 - 21.57Textad

Läs också:

Forskare: Finska drogproblemet ett medicinproblem
Från missbrukare till frivillig hjälpare
Polisen: Knarket allt billigare

Mer om ämnet på Yle Arenan