Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Glad radiodag!

Från 2013
All you need is radio
Bild: Yle

I dag firas radion världen över. På den här Världsradiodagen, som har instiftats av Unesco, vill man föra fram radions betydelse. Radion är viktig för de flesta och framförallt i U-länder, där det finns många som varken har råd med tv eller tidningar.

I Finland har vi haft radio i 90 år snart. Den allra första radiosändningen hördes i november 1923. Trots att radion har så många år på nacken är den fortfarande det medium som når flest människor. 96 procent av finländarna lyssnar på radio varje vecka. I Arkivet hittar du en hel del klipp på hur det lät förr.

Hela den finländska radiobranschen har i år förenat sina krafter på radiodagen. Festdagen till ära sände alla radiokanaler i Finland en gemensam hälsning till sina lyssnare i morse. Hälsningen på finska skulle sändas på alla de finskspråkiga radiokanalerna i Finland och den svenska hälsningen på Yle Radio Vega och Yle X3M. Ett misstag i radions kopplingscentral ledde ändå till att den finska hälsningen sändes också på de svenska kanalerna. Den svenskspråkiga radiohälsningen och Beatleslåten All You Need Is Love kan du i stället höra i klippet här invid.