Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Forskare: Finska drogproblemet ett medicinproblem

Uppdaterad 12.09.2014 13:52.
Forskare Jussi Perälä

Jussi Perälä arbetar inom den förebyggande missbrukarvården och har doktorerat på knarkhandeln i Helsingfors. I sju år gjorde han research bland knarkare, poliser och langare, så han har en rätt tydlig bild av vilka illegala droger finländarna tar:

– Cannabis är populärast, men finländarna gillar också olika receptbelagda mediciner, amfetamin och besläktade ämnen samt kokain, säger Perälä. Och så har vi förstås vår finländska specialitet – medicinen subutex som i praktiken helt har konkurrerat ut heroinet. Dagens finländska opiatmissbrukare använder nästan uteslutande subutex. Det här är minst sagt ironiskt, eftersom subutex egentligen är en substitutionsmedicin, avsedd att hjälpa heroinmissbrukare. Subutex har lett till en ny form av blandmissbruk. För att förbättra effekten injicerar subutexanvändarna också lugnande mediciner. Antalet injektioner, och därmed också antalet hälsofaror, fördubblas.

De flesta langarna knarkar, och de flesta knarkarna langar. Om inte annat så för att bekosta sitt eget missbruk, säger Jussi Perälä:

– Från gram till kilo så finns det få langare som inte skulle använda sina egna produkter, säger Perälä. Som han ser det är de flesta langarna snarare ömkliga stackare än hårda representanter för den organiserade brottsligheten. Enligt Perälä finns det inte längre några renodlade amfetamister, heroinister eller andra missbrukare som bara skulle ta en drog. Alla är blandmissbrukare.

Men det här är bara en del av problematiken – de tunga, intravenösa missbrukarna som begår brott och langar droger. I andra ändan av spektret finns nöjesknarkarna som kanske aldrig har rört eller kommer att röra de tunga drogerna.

– En del av de här blandmissbrukarna är människor som kan ta t ex kokain, whisky och cannabis, må bra ett tag och sluta, för att sen gå till jobbet och leva som normalt på måndag. Det är en ytterlighet. I andra ändan av spektret hittar vi människor som tillbringar hela den tid de är vakna med att skaffa droger och använda dem. Oavsett vilka droger de får tag på så tar de dem, säger Perälä, och fortsätter:

– Det finländska drogproblemet är inget nytt fenomen. Finländarna har i årtionden konsumerat massor av mediciner, både som tabletter och som sprutor. Det finska drogproblemet är i första hand ett medicinproblem, säger han.

Läs också:

Från missbrukare till frivillig hjälpare
Polisen: Knarket allt billigare
Spotlight: Drogernas Finland

Mer om ämnet på Yle Arenan