Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skippa nötköttet!

Från 2013
Uppdaterad 14.02.2013 14:07.
En man som håller i ett litet bakverk och ler. Han heter Markus Haakana.
Bild: Yle/Karin Filén

Morgonöppet: Markus Haakana om miljötänk och mat

Programmet är inte längre tillgängligt

Hos matleverantören Keittiökaveri strävar man efter att tänka miljövänligt. Filosofin har burit frukt, i går belönades företaget med att av Helsingforsregionens miljötjänsters pris. Markus Haakana, en av Keittiökaveris grundare, är givetvis glad.

- Vi försöket tänka på många olika aspekter, och svinnet är en av de viktigaste. Vi planerar menyerna så att det inte ska bli halvtomma burkar eller extra morötter över. Matsvinnet i Finland är enormt så det här är viktigt, kontaterar Haakana i Morgonöppet.

Företaget kör hem matkassarna till kunderna, så också transporten blir miljövänligare i det långa loppet.

- Det blir betydligt mindre körande om en leverantör kör ut trettio matkassar än om trettio familjer skulle åka till matbutiken på egen hand.

Ekokycklingen dröjer

Haakana rekommenderar också att man experimenterar med vegetariska rätter och minskar främst på nötköttet. Kyckling är ett mera miljövänligt alternativ. Men vad är läget med den ekologiska kyckligen? Får man tag på sådan?

- I nuläget finns det några enstaka gårdar som har börja producera ekokyckling. Men priset är fortsättningsvis så högt att det helt enkelt inte finns tillräcklig efterfrågan.

Haakana undviker att äta tomater vintertid, han väntar hellre på att de blir röda och goda igen. Men vad är egentligen värre, att flyga in spanska tomater eller att odla upp dem i växthus i Finland mitt i vintern?

- Produktionen står för en betydligt större belastning än transporten, så svaret är faktiskt att ur miljösynvinkel är importerade tomater bättre i det här fallet!

Gräshoppskalops, någon?

På senaste tid har det ju diskuterats om vi finländare borde tänka om då det gäller insekter. Råvaran går ju hem på annat håll i världen. Kanske en idé för haakanas företag?

- Jaa, vi vill ju gärna att nån ska vilja köpa våra matkassar också. Vet inte om gräshoppskalops kommer att gå hem hos våra kunder riktigt ännu...