Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finlands största placerare redo att finansiera centrumtunneln

Från 2013
Uppdaterad 15.02.2013 10:02.
Matti Vuoria
Bildtext Vd:n för pensionsförsäkringsbolaget Varma, Matti Vuoria är redo att investera i en centrumtunnel.
Bild: Rami Salle

Finlands största placerare, pensionsförsäkringsbolaget Varma, uppger att bolaget är redo att betala för byggandet av en centrumtunnel.

- Det är fråga om den typ av infrastruktur som behövs i huvudstadsregionen så vi stöder projektet utan några särskilda krav, säger Varmas vd Matti Vuoria till Yle Huvudstadsregionen.

Det var i går som Yle Huvudstadsregionen berättade att Risto Rautava (Saml) fått signaler om att investerare är intresserade av att betala för en centrumtunnel. SDP och De gröna tvivlar ändå på Rautavas ord.

"Bilisterna betalar nog"

Hittills har tre vägprojekt förverkligats i Finland enligt en så kallad private-public modell där investerare gått in med privata medel och betalat byggandet av en väg.
Då har investerarna varit bland annat Sampo bank och Nordiska investeringsbanken.

En källa med insyn i de här projekten men som på grund av sin position vill förbli anonym uppger för Yle Huvudstadsregionen att investerardelen ändå aldrig täckt kostnaden för hela projektet. Därmed vore staden tvungen att betala en del av kostnaden för en centrumtunnel, den delen kan röra sig kring 10 procent av den sammanlagda summan på 500-700 miljoner euro.

- Den enda risken för en investerare som betalar för centrumtunneln är att bilisterna undviker tunneln och den tänkta tunnelavgiften. Därmed skulle inte heller investeraren få sina pengar tillbaka, säger källan.

Varmas vd Matti Vuoria ser inte den här risken.

- Bilister betalar nog. Se bara på parkeringsavgifterna, säger han.

Varmas huvudkontor ligger precis vid Västerleden, där den planerade centrumtunneln skulle börja. Vuorio skulle därför ha personlig nytta av en tunnel.

- Det är helt klart att en tunnel skulle göra stora nytta. Helsingfors behöver också en tunnel för att minska på trafikmängden i centrum.

Varmas verksamhetskapital var i slutet av fjolåret 7,7 miljarder euro.