Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad satsar på dagcenter för minnessjuka

Från 2013
Uppdaterad 15.02.2013 11:05.
Stig och Marita Brandt i sitt hem i Jakobstad
Bildtext Stig och Marita Brandt ser fram emot att besöka det nya dagcentret.
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Den 11 mars öppnar det kommunala dagcentret för minnessjuka i Jakobstad. Centret finns på Castrensgatan och är öppet fem dagar i veckan och det blir tvåspråkigt.

Lokalen, som är nyrenoverad, är belägen i ett hus där ett demensboende finns i de två översta våningarna.

Språkgrupperna kommer inte att blandas, de finska och svenska grupperna får vardera två dagar i veckan. Fredagen kommer att bli en drop-in dag.

- Det är oerhört viktigt att vi får ett dagcenter. Vi anhöriga får byta erfarenheter, vi har våra kära med oss och de blir sedda. Stödet från andra personer i samma situation är till stor hjälp, säger Marita Brandt vars make Stig är minnessjuk.

Anhöriga till minnessjuka får avlastning

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det kommer att bli ett ställe enbart för minnessjuka kunder och deras anhöriga, säger Britt-Marie Herrgård som är avdelningschef inom hemvården.

Hon berättar att det finns ett stort behov av den här typen av verksamhet där man kan ge dagen ett meningsfullt innehåll med ledd verksamhet för kunderna. Två närvårdare kommer att jobba på heltid med dagcentret.

Kunder som behöver hjälp med transporten kan åka Vippare buss och man kan stanna hela dagen eller halva dagen. Heldagsavgiften, som inkluderar transport, lunch och kaffe, kostar cirka 16 euro.