Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Var är vi? I Toby!

Från 2013
Fredrik Björk och Maj-Britt Stenlund.
Bildtext Fredrik Björk och Maj-Britt Stenlund.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

I Var är vi? den här fredagen besökte Ulrika Stagnäs-Lund Toby i Korsholm. Ledtrådarna passade in på många andra orter i Österbotten så det kom många förslag innan Håkan hittade rätt ställe.

15.02.13 Var är vi? Ika i Toby med Fredrik Björk och Maj-Britt Stenlund

Programmet är inte längre tillgängligt

I Toby byarådshus diskuterades både historia och nutid med Fredrik Björk och Maj-Britt Stenlund från Toby byarådsförening.

Den anrika stenbron som är bygds 1781 är Tobys mest kända landmärke. Den är i flitig användning ännu i dag.
- När den byggdes deltog många kommuner i kostnaderna eftersom den var en del av den stora vägen in till Vasa. När byggställningarna skulle tas bort gjordes arbetet av fångar eftersom man var osäker på att den skulle hålla, säger Björk.

Också järnvägsstationen, som nu är nedlagd, spelade en stor roll för bönderna i trakten.
- Toby station lämpade sig bättre för av- och pålastning av till exempel hö än Vasa, därför var Toby en viktig knutpunkt för exporten från Österbotten, säger Björk.

När man i dag kommer in till Toby söderifrån kör man förbi en skylt som varnar för flygplan. Vägen korsar flygleden för flyg som landar eller startar från Vasa flygplats. Maj-Britt Stenlund bor alldeles i närheten.
- Jag kan hålla reda på klockan med hjälp av flygturerna. Det hörs väldigt bra när flyger över huset och då kan jag till exempel på morgonen konstatera att nu är klockan 6.