Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över tusen skadade i meteoritregn

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 16:40.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Ryssland chockades av meteoritregn - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Enligt de senaste uppgifterna från Ryssland har omkring 1 200 personer sökt vård för skador de fått som följd av meteoritregnet på fredag morgon.

Drygt 50 personer har tagits in på sjukhus. De flesta skadorna vållades av glassplitter.

Så här såg det ut när det regnade meteoriter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Meteoriten och bitar av den kunde ses på himlen ovanför Tjeljabinsk öster om Uralbergen på fredag morgon. Den orsakade flera explosioner.

Meteoritrester har hittats på tre områden i Tjeljabinskregionen.

Starkt ljus

Enligt myndigheter i Tjeljabinsk såg man först ett starkt ljus på himlen, som följdes en hård smäll och lysande partiklar som föll ner. Smällen förorsakades troligen av att meteoriten kom in i jordens atmosfär, där den gick i bitar och började brinna.

Meteoriten gav upphov till en tryckvåg som skadade flera byggnader, bland annat slogs fönstren sönder i en skola ca 80 kilometer från staden Satka. Fönstren gick också sönder på flera byggnader i Satka och Tjeljabinsk, uppger det ryska inrikesministeriet.

Tryckvågen gjorde också att taket till en zinkfabrik i Tjeljabinsk kollapsade.

Rysslands biträdande premiärminister Dmitrij Rogozin säger att händelsen visar hur viktigt det är att upprätta ett globalt skydd mot föremål från rymden.

Läs också: Meteoriten vägde tio ton