Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högt graviditetsblodtryck visar risk för hjärtproblem

Från 2013
Uppdaterad 16.02.2013 09:47.
Dörren till mödrapolikliniken och förlossningsavdelningen vid Vasa centralsjukhus.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Förhöjt blodtryck under graviditeten kan ge fingervisning om hjärt- och kärlsjukdomar eller njurproblem senare i livet, slår en omfattande undersökning fast.

Undersökningen visar att riskerna är större än vad man tidigare trott, rapporterar den medicinska publikationstjänsten Duodecim.

Forskarna utredde sambandet mellan högt graviditetsblodtryck och senare hälsoproblem på basis av 10 314 kvinnor i Norra Finland som var gravida år 1966. Kvinnorna följdes upp i genomsnitt 39,4 år.

Det visade sig att kvinnor med blodtrycksproblem under graviditeten med större sannolikhet drabbades av ischemiska hjärtsjukdomar, stroke, njursjukdomar samt diabetes i ett senare skede. De hade också större risk av dö av någon av sjukdomarna.

Sambandet gällde kvinnor som drabbades av förhöjd blodtryck för första gången under graviditeten och sambandet fanns oberoende av kvinnans ålder, vikt eller andra riskfaktorer såsom rökning. Undersökningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Circulation.

Kvinnor får inte nödvändigtvis likadana symptom som män då hjärtat börjar krångla, och männens symptom har varit normen.

Forskningen kring kvinnor och hjärtsjukdomar har dock varit intensiv, och på senare tid har diagnosticeringen av kvinnors hjärtsjukdomar förbättrats, och vården därmed.

Hjärtsjuka kvinnor får sämre vård

Diskussion om artikeln