Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omfattande materiella skador av meteorit

Från 2013
Uppdaterad 16.02.2013 11:44.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Ryssland chockades av meteoritregn - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Några rester av den meteorit som i går morse exploderade i atmosfären i trakten av miljonstaden Tjeljabinsk öster om Uralbergen i Ryssland har inte påträffats.

Spaningarna efter eventuella iakttagbara bitar fortsätter dock, säger krisberedskapsminister Vladimir Putjkov. Uppemot 20 000 räddnings- och röjningsarbetare deltar i efterarbetet.

Så mycket är klart att det finns ett runt hål med en diameter på åtta meter i sjön Tjerbarkuls is, men det är inte fastställt att en meteoritdel orsakat det.

Guvernören i Tjeljabinsk uppskattar att meteoriten åstadkommit skador för cirka 25 miljoner euro i regionen. Meteoriten uppskattas ha vägt omkring tio ton innan den förvandlades till ett eldklot och sprängdes sönder.

Över 1 200 människor skadades, främst av glassplitter från fönsterrutor som blåstes in. Händelsen vållade förvirring och panik, men ingen dödades eller fick livshotande skador.

Så här såg det ut när det regnade meteoriter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Enligt myndigheter i Tjeljabinsk såg man först ett starkt ljus på himlen, som följdes en hård smäll och lysande partiklar som föll ner. Tryckvågen som följde på att bitarna exploderade skadade flera byggnader, bland annat slogs fönstren sönder i en skola ca 80 kilometer från staden Satka. Fönstren gick också sönder på flera byggnader i Satka och Tjeljabinsk, uppger det ryska inrikesministeriet.

Tryckvågen gjorde också att taket till en zinkfabrik i Tjeljabinsk kollapsade.

Rysslands biträdande premiärminister Dmitrij Rogozin säger att händelsen visar hur viktigt det är att upprätta ett globalt skydd mot föremål från rymden. Varje år faller det cirka 40 000 ton meteoriter till jorden. Det som gjorde fallet i Tjeljabinsk exceptionellt var att det inträffade över en storstad, säger experter.