Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Amour - en kärlekshistoria, om ömhet och döden

Från 2013
Uppdaterad 08.02.2018 16:28.
Närbild på Anne (Emmanuelle Riva).
Bild: Filmikamari / Les Films du Losange

Amour

Regi: Michael Haneke

Handling:

I filmens första scen ser vi hur polis och brandmän bryter sig in i en lägenhet i Paris. Lägenheten är tom men vi förstår direkt att den varit stängd länge och att det är nåt som luktar inne i lägenheten då polisen och brandmännen rycker till, täpper för näsan och genast rusar fram och öppnar fönstren. När de går runt i lägenheten kommer de fram till ett rum som är låst.
Den här scenen visar sig vara en flash forward, vi får alltså genast i början se slutet på filmen. Men vi vet inte vad som hänt i lägenheten och vi vet inte vad som finns i det låsta rummet. Redan denna första scen skapar en känsla av att någonting hemskt antagligen kommer att hända. Sedan hoppar filmen bakåt i tiden och vi möter de två personerna som bor i lägenheten, Anne (Emmanuelle Riva) och Georges (Jean-Louis Trintignant). De är ett äldre par som lever ett stillsamt liv, de går ibland på konserter och har sporadisk kontakt med sin vuxna dotter. Georges och Anne verkar ändå vara ganska nöjda med tillvaron. Men så en dag blir Anne sjuk. George lovar att sköta om henne hemma vilket betyder att han måste lyfta henne, tvätta henne, byta blöjor på henne och Anne blir hela tiden sämre och sämre.

Johanna tycker:

Filmen heter Amour och är en kärlekshistoria, en historia om ömhet och vad vi är beredda att göra för dem vi älskar. Det är också en kärlekshistoria med intelligens, en berättelse som låter åskådaren själv dra slutsatser utan att filmen förklarar eller skriver ut allting. Amour är även en välgjord film, scenografin är detaljerad och exakt, dialogen är genomtänkt och de två skådespelarna Riva och Trintignant fenomenala.
Men Amour är mer än det, den är också en film om döden och en film med en obestämbar kuslig stämning. Denna obehagliga stämning kommer antagligen av att regissören heter Michael Haneke och är känd som en skoningslöst realistisk regissör, en filmskapare som alltid på nåt plan överraskar och chockerar sin publik.

Filmer som bl.a. La Pianiste / Pianolärarinnan (2001), Funny Games (1997, 2007), Caché / Dolt hot (2005) och Das Weiße Band / Det vita bandet (2009) skildrar våld och brutalitet på ett sätt som lämnar få oberörda. Men med Amour överraskar Haneke, det här är både en öm och kärleksfull berättelse trots Hanekes ganska så krasst realistiska blick på åldrandet och döden.

Amour har blivit rikligt belönad, den har fått Guldpalmen i Cannes, valdes till bästa film på den europeiska filmgalan, fick en Bafta för bästa icke-engelskspråkiga film och en Golden Globe för bästa utländska film. Filmen är nu oscarsnominerad både i kategorin bästa film och bästa utländska film och kommer högst antagligen att få en statyett den 24.2 Även Emmanuelle Riva är oscarsnominerad.