Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G20 vill komma åt multinationella skattesmitare

Från 2013
Uppdaterad 17.02.2013 08:01.
Programmet är inte längre tillgängligt

De så kallade G20-länderna har under sitt möte i Moskva diskuterat skatteflykt. Under mötet presenterade Storbritannien, Frankrike och Tyskland också ett gemensamt initiativ mot skatteflykt. De vill förhindra att multinationella bolag undanhåller skatter så som de gör nu.

De ledande industriländernas finansministrar och centralbankschefer ser ut att vara redo att stoppa kryphålen för de internationella storbolagen. Den politiska och ekonomiska ledningen har börjat inse vilka stora summor som går dem förbi samtidigt som regeringarna brottas med växande budgetunderskott och ökad skuldsättning. Många storbolag betalar i dag i praktiken bara en symbolisk liten skatt för sin lönsamma verksamhet.


Fransk-brittisk enighet gläder Tyskland

- Vi vill ha konkurrenskraftiga internationella företag, sade Storbritanniens finansminister George Osborne. Vi vill att de anställer människor i våra länder, men vi vill också att de här företagen betalar sin beskärda del av skatterna. För att få dem att göra det behövs det internationellt samarbete. Inget enskilt land klarar av det ensamt.

Efter finanskollapsen 2008 har London City fått alltmer kritik för att i praktiken fungera som ett skatteparadis för storföretagen. Brittiska medier har lyft fram multinationella bolag som Starbucks och Google som exempel på företag som gör sitt yttersta för att undvika skatter.

Den nya socialistregeringen i Frankrike har under den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet för sina skattehöjningar för rika fransmän och företag. Nu verkar den franska linjen möta stor förståelse bland världens ledande finansministrar.

Samstämmighet mellan fransmän och britter inverkar också positivt på Tysklands inställning. - Alltid när Frankrike och England är ense är Tyskland nöjt, sade den tyska finansministern Wolfgang Schauble förnöjt i Moskva.

G20 vill undvika valutakrig

G20-länderna är ense om att valutakrig måste undvikas i försöken att stärka ekonomierna i de enskilda länderna. G20-länderna vill undvika devalveringstävling. Det har funnits oro för valutakrig efter att Japan anses ha sänkt värdet på sin valuta på konstgjord väg.

G20-ländernas finansministrar kom inte överens om några nya mål vad gäller minskade statsskulder. Speciellt USA vill i stället stimulera tillväxten och få ner arbetslösheten.