Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Cykelvägar gör staden trivsam"

Från 2013
Uppdaterad 18.02.2013 10:12.
Cyklar.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Morgonöppet: Heta Välimäki om cykelvägar

Programmet är inte längre tillgängligt
Bild: Yle/Karin Filén

Vi må ha fått Banan, men fortfarande sackar Helsingfors efter som cykelstad om man riktar blicken mot de andra nordiska huvudstäderna. Detta ska det bli en ändring på, om planerna på ett 160 km långt nytt cykelvägsnätverk före år 2025 går igenom.

Heta Välimäki, sdp, sitter i Helsingfors stadsplaneringsnämnd och är ivrig över planerna.

- Jag ser det som goda nyheter inte bara för dem som cyklar aktivt utan för alla. Det handlar ju om att förbättra trivsamheten i staden och göra trafiken bättre och tryggare, konstarerar Välimäki i Morgonöppet.

Varför har inte Helsingfors hakat på cyklingstrenden tidigare?

- Jag tror det är en vanesak, många har inte sett cykeln som ett alternativ vintertid. Men ifall cykelvägarna sköttes om och försågs med ordentlig belysning skulle många tänka om.

Blir det inte oproportionerligt dyrt att se efter cykellederna vintertid, med tanke på att det ändå är rätt få som utnyttnar dem då?

- Jag tycker inte man ska haka upp sig på det där med snöröjningen. De flesta cyklar ju ändå på sommaren, och det är ju inte sagt att vi får lika snörika vintrar i framtiden som de senaste åren.

Högre parkeringsavgifter - ett rymligare centrum

Välimäki ser kärncentrum som den största utmaningen då det handlar om att utveckla cykeltrafiken.

- I centrum måste man skilja åt fotgängare från cyklister och cyklister från bilister för att det ska bli tryggt. Korsningar är speciellt farliga.

Redan nu råder brist på parkeringsplatser i Helsingfors centrum. De nya cykelvägarna kommer väl knappast att göra situationen bättre?

- Nej, men det finns mycket annat man kan göra. Vi höjde ju nyligen boendeparkeringsavgiften en aning och då kom många parkeringslov tillbaka. Det visade sig att en del använder parkeringslovet till exempel för att ha sin sommarbil i närheten av hemmet året om. Om man höjer priserna får man mera utrymme i centrum.

Stadscyklarna återvänder

Stadscyklarna var ett fenomen som kom, saboterades och försvann. Kommer man att göra ett nytt försök?

- Ja, stadscyklarna ska göra comeback i stadsbilden, det hör till Helsingfors cykelplan, säger Välimäki.

Stadsplaneringsnämnden ska diskutera planen på sitt möte imorgon tisdag.