Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Upprop: Inga fler vargar får fällas

Från 2013
Uppdaterad 18.02.2013 21:11.
Varg i det fria på vintern
Bildtext Vargen är hotad från många håll.
Bild: YLE

Vargstammen tål inte fler avskjutningar, uppger flera naturskyddsorganisationer i ett upprop. Vargstammen har halverats på ett årtionde.

Enligt Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet finns det omkring 120 - 135 vargar i Finland. För tre år sedan betecknades vargstammen som ytterst utrotningshotad och då var vargarna omkring hundra fler än vad de är i dag.

Det är Finlands naturskyddsförbund , Världsnaturfonden WWF och finska Luonto Liitto som står bakom uppropet.

Vargstammen minskar kraftigt nu

Det finns cirka tio vargflockar i Finland som förökar sig. De borde vara 20 till antalet för att stammen ska vara livskraftig, säger naturskyddsförbunden.

Förbunden motsätter sig att fem nya nya tillstånd att fälla varg har beviljats i renvårdstrakterna i Lappland. Det finns ännu sju oanvända tillstånd, påpekar organisationerna.

- Om alla beviljade tillstånd att fälla varg i Finland används kommer det att reducera den återstående vargstammen med en tiondedel. Om tillstånden dessutom används för att skjuta vargar som kan föröka sig så blir följderna ännu allvarligare, påpekas det i uppropet.

Invandringen österifrån minskar

Den finländska vargstammen hotas från två håll just nu. Dels minskar stammen i Finland och samtidigt minskar vargarnas invandring österifrån, säger Petteri Tolvanen från Världsnaturfonden WWF.

WWF väntar sig också att jord- och skogsbruksministeriet bekämpar tjuvskyttet effektivare och ökar på informationen om vargar och deras beteende.

- Ifall vargen söker sig närmare människan kan orsaken vara de utplacerade utfodringsplatserna för vilt. Då är det skäl att dra in utfodringsstället innan man går åt vargarna i trakten, framhåller ordföranden för Finlands naturskyddsförbund ,Risto Sulkava.

Läs också:

"Vargupproret ansvarslöst"
"Vargen bör vara rädd för människan"
Vargflocken rör sig i Hangö och Raseborg
Varg har setts i Vasa

Diskussion om artikeln