Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Kanske vi hittar hästkött i Västnyland"

Från 2013
Uppdaterad 19.02.2013 10:39.
Bild: AFP / Lehtikuva

Radio Vega Västnyland: Iiro Koppinen om hästkött

Programmet är inte längre tillgängligt

Miljöhälsochef Iiro Koppinen är förvånad över att det finns hästkött i produkter som ska innehålla nötkött. Koppinen säger att det beror på att egenkontrollen hos företagen inte fungerar och att myndigheterna inte gjort sitt jobb.

-Kanske företagen inte vet hur egenkontrollen fungerar, säger Iiro Koppinen som är miljöchef för Västra Nylands miljöhälsa.

Västra Nylands miljöhälsa kontrollerar att egenkontrollen fungerar i Högfors, Karislojo, Lojo, Nummi-Pusula, Sjundeå och Vichtis. Iiro Koppinen säger att det finns brister i egenkontrollen även i Västnyland.

-De kanske helt enkelt inte vet hur processen fungerar.

Livsmedelssäkerhetsverket Evira ska börja göra regelbundna stickprov för att kontrollera om nötkött innehåller hästkött i stället. Kommunernas övervakningsmyndigheter ska hjälpa till, och det ger mera arbete för hälsoinspektörerna i Västnyland.

-Vi har affärer i Västnyland som hör till den kedja som dragit bort mat ur butikerna, så kanske vi hittar hästkött, säger Iiro Koppinen.

-Det ska göras 50 stickprov i landet och vi vet inte ännu hur många av dem som ska göras i Västnyland.

Iiro Koppinen säger att han är orolig för konsumenternas del. Och det är inte mycket som konsumenterna kan göra för att vara säkra på att de får den mat de vill ha.

-Det är på företagens ansvar att de känner till sin egen verksamhet så att de kan tillämpa egenkontrollen och så ska myndigheterna övervaka att företagen vet vad de sysslar med.

Lidl hittade rester av hästkött i två produkter

Diskussion om artikeln