Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bella Figura på Nationalbaletten

Från 2013
Uppdaterad 20.02.2013 12:10.
Ur Bella Figura  Ji?í Kylián: Bella Figura  Kuvassa Mai Komori, Emmi Pennanen  Kuvaaja  2013 Sakari Viika
Bild: Photo © Sakari Viikae

I fredags var det premiär på Finlands Nationalbalett för en helafton med tre av vår tids främsta koreografer med varsitt betydelsefullt verk. Mi Wegelius har sett föreställningen.

Den klassiska balettens rock´ n roll

Under Nationalbalettens Bella Figura-afton börjar alla tre danser med att två dansare finns på scen och alla bygger de i olika grad på den neoklassiska dansstilen, dvs. den som kvällens första balett, De fyra temperamenten har till sin fader, George Balanchine. Av hans närmare femhundra koreografier, hör De fyra temperamenten till hans tidiga, experimenterande arbeten, skapat som New York City Balletföregångaren Ballet Societys invigningsverk år 1946.

I enkla svart-vita dräkter medverkar sex manliga dansare och närmare tjugo kvinnliga dansare i De fyra temperamenten. Först ut till Paul Hindemiths musik är en manlig och en kvinnlig dansare som bl.a. gör stilrena arabesker till lekfulla pianotoner. Därefter följer formationer med olika många dansare i kalejdoskopiska mönster som det händer att någon bryter sig ut ur. Också bland annat de långsamma eller smått pompösa sortierna och grand jetélyften känns underhållande mitt i det rätt abstrakta koreografibygget.

Balanchine strävade efter en förening av dansen och musiken. Han ville att rörelserna skulle innebära ett synliggörande av musikens partitur medan en intrig inte var viktig för honom och följaktligen blir de fyra temperamenten kanske aldrig helt tydliga, de som bygger på antikens uppfattning om att människan består av fyra kroppsvätskor som påverkar henne. Om kroppsvätskorna är i obalans blir hon enligt teorin antingen en melankoliker, sangviniker, flegmatiker eller koleriker. I min tolkning blev De fyra temperamenten mera till ett åskådliggörande av olika stämningar än av temperament.

Kvällens andra balett

Efter Balanchines exakta, analytiska, mittcentrerade, om än emellanåt smått jazzinfluerade stil med t.ex. osträckta vrister, brakar det sedan loss på scenen med amerikanen William Forsythes In the Middle, Somewhat Elevated, skapad lite på fyrtio år senare under 1980-talet som Forsythes sjunde verk av omkring trettio. Enligt Roslyn Sulcas i The New York Times innebar In the Middle att en helt ny balettera föddes.

Thom Willems kraftfulla, maskinmässiga datormusik till den neoklassiska dansstilen driven till sin spets, blev till en verkligt effektfull och spännande helhet, en den neoklassiska balettens rock´n roll, som någon konstaterade i publiken. In the Middle fick också kvällens ljudligaste ovationer.

Det första som hörs är ett brak och två kvinnliga dansare med tåspetsskor promenerar in och stannar upp under något som ser ut som ett par nedhängande, gyllene hörlurar. Därefter varierar antalet dansare på scen, med som mest nio som ömsom springer, ömsom går självmedvetet, ömsom bryter sig ut ur formationer eller bara står och väntar på sin tur, alternativt försöker få uppmärksamheten på sig genom rörelser vid sidan om. En sorts lekfull tävling pågår mitt i allt det maskinmässiga.

Det mest fantastiska här är hur rörelserna har drivits till sin spets genom att den klassiska balettens mittcentrering i kroppen har ersatts av att dansarna ofta balanserar på diagonalen, utanför sina naturliga tyngdpunkter. Här förekommer t.ex. många väldigt höga benlyft samtidigt som dansarens kropp är i en ställning emot tyngdkraftens lagar. Det obarmhärtiga dunkandet både i musiken och i dansen får bokstavligen transpirationen att flyga på scenen. Sedan slutar allt plötsligt, abrupt mitt i. Men före det ingår här också bland annat många snygga glidningar längs golvet, ett drag som In the Middle har gemensam med kvällens tredje balett, Bella Figura.

Det goda intrycket

Bella Figuras skapare är den tjeckiske koreografen Jiri Kylian, född i Prag 1947 och vars främsta insats för dansen har skett som chef och koreograf för Nederlands Dans Theater. Om In the Middle är häftigt expressiv, är Bella Figura suggestivt kontemplativ. Ur en rörlig öppning i de svarta, nervällande tygmassorna föds en varelse flera gånger, kommer varje gång springande emot publiken, stannar, lägger handen för munnen bara för att så återgå till tygmassornas omfamning. Intill på golvet ligger en annan varelse med benen upp mot skyn liksom i långsamma födslovärkar.

Senare ser vi nio dansare på scenen, alla iförda endast varmt orangeröda kjolar från midjan ner till golvet som tillsammans med bl.a. Pergolesis Stabat mater leder tankarna exempelvis till munkliv men också kan associera till Commedia dell´arte. Faire una bella figura är ett uttryck som ungefär är det samma som att göra ett bra intryck – kanske oberoende av hur man än känner sig.

Detaljer i koreografin är exempelvis ”egyptiska händer”, handklappningar, bitvis inåtvända fötter i stil med svenska Cullbergbalettens, höftvickningar samt den manlige dansörens höga hopp ner framför fötterna på en barbröstad kvinna, något som lockar publiken till skratt i likhet med de finurliga axelnedtryckningarna.

Bella Figura är en mycket estetisk balett som i slutet med sina två levande eldar och musiken som tystnar, ytterligare framhäver den i ultrarapid framförda dansen. Även Bella Figura är dans som är vidöppen för tolkningar, om man så vill. Jiri Kylian själv lär med den ha bearbetat bl.a. frågor om var gränsen går mellan det konstnärliga och det tillgjorda.

Det var fascinerande att så här under en kväll se den neoklassiska dansstilens utveckling. För min del blev kvällens största behållning William Forsythes In the Middle, ett verk som, trots att det kom till före Bella Figura, i uttrycket kändes mest modernt och rent hisnande i sin teknik. Nationalbalettens dansare förtjänar en extra eloge för detta och även aftonen överlag.

Text: Mi Wegelius