Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sannfinländare: "Anonym rekrytering är onödigt trixande"

Från 2013
Uppdaterad 21.02.2013 08:14.
Invandrare på arbetsplats
Bild: Yle

Den nya ordföranden för delegationen för invandrings- och integrationsärenden i Helsingfors Matias Turkkila (Sannf) är emot namnlös rekrytering. Han vill minska på arbetslösheten bland utlänningar men anser att anonymiteten inte är en lösning på problemet.

Turkkila har bland annat varit med och grundat det invandringskritiska Homma-forumet. Den nya delegationen för invandrings- och integrationsärenden valdes i måndags.

- Min åsikt är att namnlös rekrytering bara är ett försök att trixa med invandrarnas arbetslöshetsproblem, säger Turkkila. Även om någon arbetsgivare skulle vara invandrarfientlig så ändrar anonymiteten i rekryteringsskedet inte situationen. Också arbetsminister Lauri Ihalainen sade förra veckan att erfarenheter från andra länder inte visar på någon större nytta med det anonyma förfarandet.

Delegationen för invandrings- och integrationsärenden valde i januari 2011 att stöda den anonyma rekrytering som Helsingfor stad nu prövar på.

"Slut på barnslig mångkulturalism"

Sannfinländarna sitter för första gången med i delegationen och representeras förutom Turkkila också av Marja-Liisa Suutarinen. Partiet har alltså lika många platser som både Samlingspartiet och De gröna och vill nu förnya delegationens verksamhet.

- Vi vill ha ett mer realistiskt grepp om invandring och integration, säger Turkkila. Tiden för prat om en sorts barnslig mångkulturalism är nu över. Om vi vill ta emot invandrare till Finland måste vi se till att de får lära sig finska och får jobb, men jag tycker att positiv diskriminering överlag är fel mot de övriga invånarna.

Under förra mandatperioden hade hälften av delegationsmedlemmarna en invandrarbakgrund men nu är endast sex av delegationens 18 ordinarier och suppleanter invandrare. Delegationen arbetar med att utveckla stadens invandrarservice och att främja jämställdheten i stadens förvaltning och verksamhet.

Läs mer:
Övriga delegationen skjuter ner Turkkilas utspel
Sannf: "Invandrare vill inte jobba"
Helsingfors stad provar på namnlös rekrytering
Fler arbetslösa utlänningar i Helsingfors