Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tryggt att sluta testa för galna kosjukan

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle

Konsumenten kan vara trygg trots att testning för galna kosjukan upphör i mars. Det tror i alla fall kvalitetschef Mikael Snellman vid Snellmans slakteri i Jakobstad.

I Finland är risken för BSE eller galna kosjukan mycket liten och därför tycker myndigheterna att man kan sluta testa friska djur i Finland. Fortsättningsvis kommer djur som har symptom av BSE att testas.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kvalitetschef Mikael Snellman om BSE testning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Kvalitetschef Mikael Snellman vid Snellman Ab i Jakobstad
Bild: YLE/ Kjell Vikman

- Man behöver inte alls vara orolig. Det finns ingenting som tyder på att man skulle ha kunnat få BSE via kött eller mjölk. Finland har alltid följt alla regler till punkt och pricka, säger kvalitetschef Mikael Snellman vid Snellmans i Jakobstad.

Köttpriset påverkas ändå inte av att man slutar testa. Testningen har inte heller nu kostat för industrin utan det är myndigheterna och Evira som stått för kostnaderna. Trots att testen faller bort måste fortsättningsvis riskmaterialet sändas för bränning och det är det som kostar säger Mikael Snellman.

- Även om Finland är klassad som det land med minst risk för BSE så är Finland fortfarande i den högsta klassen vad beträffar riskmaterialet. En stor del av biprodukter från slakt som kunde säljas betalar slakterierna en hel del för att sända bort för förbränning, säger Snellman.