Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Politikerna behöver kurs i jämställdhet!

Från 2013
Uppdaterad 20.02.2013 12:35.
En glad Marianne Laxén
Bild: YLE/ Albert Häggblom

Morgonöppet: Marianne Laxén, ordförnade för Helsingfors jämställdhetskommitté

Programmet är inte längre tillgängligt

Marianne Laxén har varit aktiv feminist sedan 1970-talet. Numera är hon pensionär, men i måndags omvaldes hon som ordförande för Helsingfors stads jämställdhetskommitté.

- Jämställhetsarbetet i Helsingfors har tyvärr varit lite ad hoc. Kunskapen om jämställdhet bland tjänstemännen och politikerna är ganska låg, så det är utmanande, konstaterar Laxén i Morgonöppet.

Som exempel nämner Laxén de jämställdhetsplaner, som varje arbetsgivare med flera än 30 anställda enligt lag ska göra upp årligen. Planen ska omfatta både personalpolitik och verksamhetens innehåll.

- Vi bad kulturinstitutionerna vid Helsingfors stad skicka in sina jämställdhetsplaner. Två saknade plan helt och hållet och en del skickade in planer som hade flera år på nacken. En enda kulturinstitution av sju hade en plan som liknade den jämställdhetsplan som lagen kräver.

Vansinnigt att locka män med jakt och fiske

Laxén erfar att viljan förvisso finns, men att tjänstemännen och politikerna helt enkelt saknar kunskap om jämställdhet.

- Ett annat exempel är biblioteksväsendet, där man kom fram till att männen är den grupp som i högre grad borde lockas till biblioteken. Då var förslaget att man skulle skaffa flera böcker om jakt och fiske, men ur jämställdhetssynvinkel är det ju helt vansinnigt att ytterligare befästa de stereotypa roller som vi redan har! Det står till och med i lagen att man ska sträva efter att bryta mönstren.

Jämställdhetskommittén har ingen beslutande rätt men kan ge förslag till ämbetsverk och institutioner. Kommittén har funnits sedan 1980-talet, Marianne Laxén har suttit med i två år